HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Rowling en het christendom
In een interview dat Rowling enkele maanden geleden gaf verklapte ze dat haar religie nog een grote rol ging spelen in het zevende deel van de Harry Potter reeks. Nu heb ik nergens gevonden wat haar religie nou eigenlijk is (zelfs niet in de door haar geschreven biografie op haar website), maar ik geloof dat ze in ieder geval christelijk is. Welke stroming kan ik dus niet zeggen, maar dat maakt niet uit voor deze column.

De reden waarom ik vermoed dat ze christelijk is, is dat ze ten eerste in Engeland is opgegroeid, waarvan je toch kan zeggen dat het een christelijk land is. Maar wat een nog duidelijkere reden is, is een uitspraak van Krinkel in de Steen der Wijzen (welk boek anders?): “Er is geen goed of kwaad, alleen macht en mensen die te zwak zijn om het te grijpen.”

Nu ben ik de afgelopen weken bezig geweest met een retorische oefening die ik voor school moet doen voor filosofie en mijn onderwerp is: “Er is geen goed of kwaad”. Dit was gewoon toeval hoor, maar toen ik Steen der Wijzen weer aan het lezen was viel het me op. Deze stelling is afkomstig van de filosoof Nietzsche, maar ik zal de “filosofische” punten voor het gemak hier weglaten. Het komt er ongeveer op neer dat Nietzsche veel kritiek heeft op het christendom (en ook het jodendom), omdat de mensen bang zijn geworden voor macht. Hij pleit voor een wereld waarin iedereen de zogenaamde ‘wil tot macht’ nastreeft.

Als je het hele verhaal wil lezen kan je het boek in de bieb gaan halen (Voorbij goed en kwaad), ik heb er even geen zin in om het samen te vatten. Met betrekking tot de Harry Potter boeken zie je hier dus een duidelijk voorbeeld van een christelijke uitspraak. Want de stelling komt uit de mond van een slechterik, het kwaad. Ik durf het wel aan dat Rowling de werken van Nietzsche heeft gelezen en via deze weg dus kritiek wil uiten op zijn theorieën, nou is er niet echt kritiek, maar ze laat in ieder geval zien dat dit bij het kwade hoort. Of er nog meer verwijzingen zijn naar filosofen die voor of tegen het christendom waren weet ik niet, maar er bestaat een grote kans van wel.

Hiermee moeten we dus rekening mee houden voor het einde van boek 7. Zou Harry zichzelf moeten opofferen om de wereld te redden? Natuurlijk hoop ik van niet, maar er zijn al vele theorieën bedacht die eindigden met een dode Harry. Zo zijn er mensen die geloven dat Harry een Gruzielement is en dus dood moet gaan om de wereld van Voldemort te verlossen, of Harry gaat dood in zijn poging Voldemort te vernietigen (of Voldemort wel of niet dood gaat maakt niet uit).

Het einde kan ook worden gebaseerd op liefde, wat ook belangrijk is in het christendom. Misschien springt Harry voor een Avada Kedavra, gericht op Ginny, of een van zijn andere vrienden, waardoor de spreuk weer terugkaatst naar Voldemort, maar deze keer met een fatale uitwerking.

De waarde waarop Nietsche vooral veel kritiek uit is het medelijden hebben met andere mensen, zou Rowling als einde voor de Harry Potter serie deze waarde nemen en niet de liefde waar Perkamentus zo’n nadruk op legt? Weer kunnen we slechts gissen, maar het heeft inderdaad wel iets. Harry kan zo’n medelijden hebben met Voldemort dat deze wordt vernietigd, of – denkend aan de waarde van het vergeven – zich bekeerd naar de goede kant. Nou lijkt het laatste onwaarschijnlijk en ik geloof ook niet dat Rowling zo’n ongeloofwaardig einde zou nemen, maar je weer het nooit…

Als iemand kan vinden wat de religie van Rowling is hoor ik het graag, want het lijkt me essentieel om het in overweging te nemen voor het einde van de Harry Potter serie. Dat is immers wat we allemaal willen weten, we kunnen de theorieën jammer genoeg alleen waarschijnlijker maken en niet bevestigen of ontkrachten. (Vonden jullie dat geen mooie slotzin?)


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken