HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Vergelijking van magische en normale schoolvakken
Nu school weer bijna begint (nog precies één dag voor het onvermijdelijke) wordt het weer tijd dat we ons een beetje gaan richten op schoolwerk in plaats van lol maken en vooral niet aan school denken. Daarom leek het me leuk om eens te kijken welke overeenkomsten er bestaan tussen de vakken die wij op school krijgen en de vakken die op Zweinstein worden gegeven, niet om te laten zien dat Rowling alle vakken ergens op heeft gebaseerd, maar zodat jullie je kunnen vermaken tijdens de lessen door te denken: 'Hé dit lijkt een beetje op Toverdranken! Grappig...'. Ik weet niet of vakken zoals Verweer tegen de Zwarte Kunsten of Transfiguratie leuk genoeg zouden zijn om mijn afkeer van school te verminderen, maar ze zouden in ieder geval een stuk interessanter zijn dan de meeste lessen die ik nu heb.

Een vergelijking waar ik ergens in het afgelopen jaar achter kwam was Toverdranken; tijdens enkele practica over redox-reacties waarbij we stofjes bij elkaar moesten gooien om andere stoffen te krijgen bij scheikunde zag ik de overeenkomsten tussen Toverdranken en scheikunde. Afgezien van de duidelijke verschillen in de soort van ingrediënten, zijn de resultaten verrassend overeenkomend. Bij scheikunde wordt ook gewerkt aan 'drankjes' met speciale effecten, soms zelfs toepasbaar op mensen net zoals bij Toverdranken. Daarnaast is bij scheikunde precisie van uiterst belang, een druppeltje te veel en je reactie is mislukt. Toverdranken is scheikunde in het extreme genomen, zo heeft de richting van roeren een indrukwekkend resultaat (zie HBP) en kan er veel meer worden bereikt dan bij scheikunde ooit zal lukken (Wisseldrank). Andere toverdranken zijn misschien nog wel mogelijk in de toekomst, maar meestal zal je je dan afvragen waarom je ze zou willen maken indien je geen sadistische terrorist bent (Drank van Levende Dood).

Nu moet ik ter plekke nog wat vergelijkingen trekken... Beginnend bij Bezweringen, mijn eerste gok zou zijn natuurkunde; vooral vanwege 'Wingardium Leviosa'. Bij natuurkunde gaat het om het leren kennen van de krachten die voorwerpen om ons heen (en onszelf ook) beïnvloeden, bij Bezweringen gaat het om het manipuleren van deze krachten. Natuurkunde zou je misschien kunnen zien als een voorloper van Bezweringen; om iets te kunnen manipuleren moet je eerste begrip hebben voor het ontstaan. Als voorbeeld opnieuw Wingardium Leviosa, een soort tegenwerkende kracht van de zwaartekracht. Als we niet zouden weten dat er een kracht bestond die dingen naar het middelpunt van de aarde trekt dan zouden we er ook niet zo snel op zijn gekomen om daar een oplossing voor te verzinnen. Zo hebben we nu helikopters, vliegtuigen en zelfs ruimteraketten - misschien is de volgende stap wel voor kleine voorwerpen. We kunnen al dingen laten zweven door middel van magnetische velden, dat lijkt verdacht veel op magie!

Transfiguratie lijkt eigenlijk op geen enkel schoolvak, maar als het ergens bij betrokken moet worden zou ik zeggen Scheikunde. Bij Transfiguratie verander je de eigenschappen van een voorwerp (omvang, kleur, samenstelling) en dus eigenlijk het soort moleculen waaruit zo'n voorwerp is opgebouwd. Zoals we voor Bezweringen kunnen zeggen dat het verder gaat op de natuurkunde, gaat Transfiguratie verder op scheikunde. Opnieuw gaat het om manipulatie, in dit geval manipulatie van moleculen. Dit is echter onhaalbaar als de natuurkunde wetten zouden kloppen. Ja we hebben al ontdekt dat atomen kunnen veranderen in andere atomen, zoals bij kernsplitsing en kernfusie, maar omdat het onmogelijk lijkt dat iets uit niets kan ontstaan zou Transfiguratie alleen kunnen als beide voorwerpen evenveel massa hebben.

Even een makkelijke tussendoor: Geschiedenis van de Toverkunst en gewoon geschiedenis. Bijna geen verschil zou ik zeggen, zelfs in slaap vallen tijdens de lessen komt overeen (nou ja, dat hangt eigenlijk af van de docent). Alleen hebben ze in de magische wereld nog te maken met magische wezens (koboldopstanden) en gebeurtenissen ontstaat door magie (uitvinding van spreuken). Bovendien moet je talloze feitjes in je kop stampen die je voor de rest alleen kan gebruiken als je even slim wil klinken (wist je dat Columbus Amerika in 1492 heeft ontdekt en dacht dat hij India had gevonden?). Zo kan ik nog wel even doorgaan over wat een enorm saai vak Geschiedenis is en dat ik enorm geïrriteerd ben dat ik het dit jaar verplicht moet doen, maar ten eerste maak ik hier niet echt vrienden mee geloof ik en ten tweede is het totaal onbelangrijk in deze column.

Voorspellend rekenen zou logisch gezien bij wiskunde horen, maar aangezien Harry nog nooit ook maar één les heeft gevolgd heb ik geen idee waar het vak nou eigenlijk over gaat. Als ik het zo hoor gaat het erom dat je door middel van getallenreeksen de toekomst kan voorspellen, zeg maar een soort waarzeggerij (ow ja, daar had ik ook nog een vergelijking voor, maar dat hoor je later) maar dan op een verantwoorde wetenschappelijke manier. Dat is de enige manier waarop Hermelien dit het leukste vak ooit vindt, maar Waarzeggerij het idiootste vak ooit vindt. Ze lijken veel op elkaar, maar in de ogen van Hermelien is Waarzeggerij eerder een pseudo-wetenschap (nepperij dus) en zijn in dat opzicht dus verschillend. Dus... als je leuk sommen zit te maken in de wiskundeles kan je er lekker op los filosoferen dat al die getalletjes en grafieken misschien geheime informatie bevatten over onze toekomst. De enige overeenkomst zijn dus de getallen, misschien gebruiken ze bij Voorspellend Rekenen zelfs ook nog matrixen, maar daar houdt de vergelijking wel zo'n beetje op; voor mij zou Voorspellend Rekenen dus ook onder pseudo-wetenschap vallen als het echt zou bestaan en waarzeggerij tot de pseudo-pseudo-wetenschap - of was een dubbele ontkenning nou juist een bevestiging... (ja, daar moet je even over nadenken, hé?)

Nou wat dat waarzeggerij betreft, het is niet zozeer het vak zelf als wel de docent die me de volgende vergelijking doet trekken - ook al zijn er wel enkele overeenkomsten nu ik er goed over nadenk. In het vierde jaar kreeg ik voor het eerst filosofie en het is niet zo dat ik mijn docente wil vergelijken met Zwamdrift, want ze is echt enorm aardig, maar het was meer dat ik in de eerste paar lessen het gevoel kreeg dat het allemaal ofwel grote onzin moest zijn of zo moeilijk dat het boven mijn pet ging (en ik verzeker je, mijn pet ligt best hoog ;-), maar genoeg arrogant gedoe voor vandaag). Met andere woorden ik begreep er helemaal niets van, nu is dat in de afgelopen twee jaar wel verandert, nu begrijp ik bijna helemaal niets... Zonder te ver in te gaan op mijn filosofische ervaringen wil ik zeggen dat - net zoals Belinda en Parvati het vak filosofie ervaren - het vak filosofie mijn kijk op het leven drastisch heeft verandert. Zoals jullie wel begrijpen slaat deze vergelijking dus totaal nergens op en de 'echte' overeenkomsten die ik zo-even had belooft die ben ik alweer vergeten.

Kruidenkunde zou je kunnen zien als een onderdeel van Biologie, namelijk het deel dat over planten gaat (dûh...). Naast de duidelijke verschillen: de magische planten die bijten, schreeuwen, schoppen en weet-ik-niet-wat voor speciale krachten hebben, de enorme hoeveelheid praktijklessen die ik op mijn school zo mis - zou je ook niet liever een uurtje in een kas willen zitten in plaats van in slaap te vallen terwijl de leraar doorkletst over osmose, mitose of andere -oses die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Zijn er de minder duidelijke overeenkomsten: het resultaat wordt gebruikt in de geneeskunde - bij ons in medicijnen en bij onze magische tegenhangers in toverdranken - en we bestuderen net als zij ook hoe de natuur zich ontwikkelt. Ik ben eigenlijk best blij dat deze magische planten niet bij ons bestaan, want ze zijn nogal gevaarlijk; tovenaars hebben het maar druk, ze moeten zich niet alleen zorgen maken over gevaarlijke beesten, maar ook nog eens over gevaarlijke planten, niet echt een pretje lijkt me.

Helaas, voor de andere vakken heb ik nog geen overeenkomende vakken kunnen vinden, maar misschien kunnen jullie me daar ooit nog eens bij helpen. Ik heb nog in de aanbieding Verweer tegen de zwarte kunsten, Astronomie en Verzorging van Fabeldieren, de beloning moet ik nog verzinnen...


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken