HP Headquarter » Essays

Essays


Perkamentus' weg - Matt

*****HBP Spoiler*****

Lekkere dubbelzinnige titel he :P. Nou in dit essay - alweer nummer 9! - ga ik in op de geruchten rondom de dood van Zweinsteins meest geliefde hoofdmeester ooit: Albus Perkamentus. Natuurlijk vind ik het ook heel erg jammer dat Perkamentus weg is, maar er is wellicht nog hoop voor hem. Net zoals de vorige keer toen Sirius dood ging - of niet - gaan er weer geruchten van: Perkamentus leeft nog, Perkamentus' schilderij kan Harry nog helpen en last but not least Perkamentus heeft voor zijn dood zijn speciale horloge aan Ron gegeven.

Perkamentus is niet dood

Voldemort uit zijn tent lokken

Geen idee of jullie deze geruchten ook al eens ergens hebben gezien, maar nu weet je het in ieder geval. Ik, met vele anderen, hoop dat Perkamentus nog steeds leeft en dat Sneep hem niet echt heeft vermoord, maar in een complot zat om Heer Voldemort uit zijn tent te lokken. Op zich zou dat juist een domme zet zijn, omdat Voldemort, niet langer verscholen, nog gevaarlijker is voor de tovergemeenschap van een verscholen Voldemort. Maar een taktisch genie als Albus Perkamentus zou daar wel eens een reden voor kunnen hebben. Zo ben je soms beter af in een oorlog in een 'underdog' positie, waardoor Voldemort wel eens een steekje zou kunnen laten vallen. Hij zou bijvoorbeeld overmoedig kunnen worden en Zweinstein of het Ministerie in proberen te nemen, maar wat belangrijker is voor zijn einde, zijn Gruzielementen totaal uit het oog verliezen. Jammer genoeg heeft het falen van Lucius Malfidus de Gruzielementen weer onder Voldemorts aandacht geplaatst, als hij ze al zou zijn vergeten (wat niet waarschijnlijk is eigenlijk). Maar als Voldemort ook zijn aandacht moet richten naar gevechten in plaats van alleen naar enkele terreuraanslagen, heeft hij waarschijnlijk toch minder tijd om zijn Gruzielementen te checken. Als Perkamentus in dit geval nog zou leven, heeft hij veel meer tijd om - eventueel met Harry - op zoek te gaan naar de overgebleven Gruzielementen, zonder zich daarbij te veel zorgen te maken over Voldemort, al deed hij dat de eerste twee keren ook niet.

Bewijs voor de dood van Perkamentus

Natuurlijk de AK van Sneep, de groene lichtflits en de blik van haat op het gezicht van Sneep. Maar ook de bevrijding van Harry, omdat het logisch lijkt dat met de tovenaar ook zijn toverkracht verdwijnt. Verder nog Perkamentus' lichaam onder aan de toren, zijn begrafenis en het klaaglied van de Feniks. Ondanks dit overtuigende bewijs ga ik toch proberen jullie ergens van te overtuigen, waar ik zelf niet eens meer echt in geloof.

Mislukte AK?

Het lijkt allemaal heel onwaarschijnlijk dat de AK van Sneep niet werkte, maar waarom ook niet... Na zorgvuldig het hoofdstuk te hebben gelezen en na wat editorials van Mugglenet te hebben gelezen zijn hier de eigenaardigheden rondom Perkamentus' dood. Het eerste en de meest overtuigende - voor zover je daarvan kunt spreken - argument is het wegvliegen van Perkamentus nadat de vloek was uitgesproken. Hoort de AK immers niet een snelle dood te zijn met een lichtflits en zonder een enorme klap naar achteren? Mijn eerste bewijs is de dood van Carlo Kannewasser:

'Avada Kedavra!' Een felle groene lichtflits drong door Harry's oogleden en hij hoorde iets zwaars op de grond vallen'

Er staat hier helemaal niets over wegvliegen, al zou de mogelijkheid natuurlijk wel bestaan dat dat wel het geval was. Dan maar meteen wat overtuigender bewijs, (nep)Dollemans AK:

'Avada Kedavra!' brulde Dolleman. Ze zagen een oogverblindende groene lichtflits en hoorden een ruisend geluid, alsof een reusachtig, onzichtbaar iets zich door de lucht spoedde - en meteen rolde de spin om. Hij had geen schrammetje, maar was onmiskenbaar dood.

Zie je! Hij rolde alleen maar om en dit voor iemand die zelf een Dooddoener was. Dan was er nog wel het verwoestte huis van Harry's ouders, maar dat was een speciaal geval. Dan nog de vraag of er verschillende manieren zijn om de AK uit te voeren, was Sneep sterker dan Peter en Krenck; dan Peter ongetwijfeld maar Krenck leek toch wel een sterke tovenaar. Wilskracht dan? Zou kunnen, net zoals dat gebeurt bij de Cruciatus vloek kan het zijn dat wilskracht een rol speelt. Valt jammer genoeg niets tegen in te brengen, maar er blijft hoop.

Wat gebeurde er dan wel?

Nu we kennis hebben gemaakt met het toveren zonder de spreuk hardop uit te spreken, bestaat er natuurlijk een kans, dat Sneep wel AK zei, maar in zijn hoofd iets anders zei, bijvoorbeeld een ban vloek. Zowel Sneep als Perkamentus beheersen Legilimentie, daar ga ik van uit, omdat Perkamentus zei dat hij Harry ook zelf had kunnen les geven in Occlumentie. Misschien voerden ze even een korte discussie, zonder iets te zeggen. Perkamentus trekt Sneeps aandacht door te smeken en Sneep kan zo te zien ook gedachtelezen zonder zijn toverstok dus misschien vraagt Perkamentus hem om Harry vrij te laten nadat hij Perkamentus heeft verbannen. Sneep heeft daarom misschien die blik van haat, omdat hij Harry helemaal niet vrij wil laten, omdat hij weet dat die hem achterna zal proberen te rennen of omdat hij gewoon een hekel aan Harry heeft en hem helemaal niet wil helpen. Perkamentus vliegt dan dus uit het raam, land zacht neer, transfigureert een steen of iets anders in zijn lichaam en legt in plaats van het echte Gruzielement een neppe neer met een briefje, waarin hij Voldemort waarschuwt voor zijn ondergang, ervan uitgaande dat Voldemort Harry's gedachten kan lezen. Daarmee kan hij dan sneller de Gruzielementen opsporen, omdat Voldemort zeker zal gaan kijken of ze er allemaal nog zijn.

Een beetje vergezocht?

Ja, natuurlijk. Dit is maar een voorbeeld en er kunnen best delen van waar zijn, zoals het gebruik van Legilimentie voor de moord, Perkamentus als RAZ (maar dat is al vrijwel zeker Regulus) en het volgen van Voldemort. Voor Harry lijkt me dat een goed plan om Gruzielementen te vinden, dan om herinneringen van mensen in te duiken en te gissen naar een locatie, want of denken nou Harry's sterkste punt is betwijfel ik - al heeft hij daar Hermelien voor. Maar ook ik moet uiteindelijk tot de conclusie komen dat de kans dat Perkamentus dood is ongeveer 90% zal zijn.

We kunnen met zijn schilderij praten

Schilderijen kunnen praten en hebben herinneringen

De schilderijen in de toverwereld kunnen praten, bewegen en zelfs van lijst veranderen. De oud-schoolhoofden zijn zo mogelijk nog specialer, omdat ze het huidige schoolhoofd kunnen helpen en met hem in discussie kunnen gaan. Het schilderij van Firminus bijvoorbeeld zegt altijd maar dat Perkamentus de leerlingen harder moet aanpakken. Als Perkamentus in het nieuw verkregen kantoor van Professor Anderling zit kan Harry hem van alles vragen en heeft hij precies de hulp die hij nodig heeft om Voldemort te verslaan. En inderdaad hij zat er nog ook, maar hij lag te slapen....

Wat zegt Rowling

Rowling zei ooit dat schilderijen alleen een weerspiegeling waren van de menselijke gedaantes (of zo iets dan) en dat ze alleen maar een soort voorgekauwde zinnetjes konden zeggen. Bovendien kon Anderling niet eens aan Perkamentus vragen of ze het wel mocht weten, wat Harry en hij hadden besproken. Ook Harry lijkt niet de mogelijkheden te zien - als die er al zouden zijn - waarschijnlijk omdat Hermelien dan al ooit zou hebben gezegd dat ze niet echt waren. Rowling zei ook ooit dat doden niet tot leven konden worden gewekt (Necroten zijn niet levend) en een levend schilderij zou daar toch wel heel erg in de buurt komen. Alleen als Perkamentus een geest is geworden, wat ik zeer betwijfel omdat hij de dood totaal niet vreest ('voor de goed geordende geest is de dood slechts het volgende avontuur'). Jammerrr....

Ron heeft met Kerst Perkamentus' horloge gekregen

Welk horloge?

In het eerste hoofdstuk van SdW staat dat Perkamentus een gouden horloge heeft met twaalf wijzers en planeetjes die bewogen in plaats van cijfers. Nee, dit was niet een standaard klok in de toverwereld, omdat de klok op Zweinstein ook de gewone twee wijzers heeft - hmm... eigenlijk moet ik dit nog eerst checken, maar ga er maar van uit. Dan krijgt Ron in hetzelfde jaar dat Perkamentus dood gaat opeens een massief gouden horloge met merkwaardige symbolen langs de rand en piepkleine bewegende sterretjes in plaats van wijzers (HBP blz. 294). Zou dit hetzelfde horloge kunnen zijn?

Planeten = sterren????

Er staat duidelijk sterretjes en geen planeten, maar aan de andere kant. Dingen vanuit Harry's oogpunt zijn niet altijd wat ze zijn op het eerste gezicht en het zou kunnen betekenen dat Ron de rol van Perkamentus moet overnemen en Harry naar zijn lot moet leiden en hem moet voorbereiden op de strijd met Voldemort. Bovendien is tijd nogal belangrijk in de boeken (tijdverdrijver) en kijk hier maar eens hoe vaak het woord horloge wel niet voorkomt.

Slot

Perkamentus mag dan wel dood zijn, er zijn zeker nog wat overblijfselen, naast een hele hoop mooie herinneringen ook nog allerlei voorwerpen. Wie al deze spullen nu zal krijgen zullen we pas over een jaartje of twee weten, maar het is zeker iemand die Harry goed zal kennen (of het moet naar Perkamentus' broer Aberforth gaan) of natuurlijk naar Harry zelf. Ik denk niet dat Harry Perkamentus nog echt nodig zal hebben, aangezien de erfenis voor een groot deel van de antwoorden zal gaan zorgen. Of het horloge tot een van die erfstukken hoort betwijfel ik, maar het is altijd mooi om spannende theorieen te verzinnen, niet waar? Bovendien: Perkamentus zal de school nooit verlaten, zo lang er nog mensen trouw aan hem zijn (GK); nu letterlijk en figuurlijk.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken