HP Headquarter » Essays

Essays


Sneeps intenties - Matt

Weer even een waarschuwing voor de mensen die HBP nog niet uit hebben: Lees niet verder dan de sterretjes! Dit wordt een erg lang essay, omdat dit ook een deel moet worden van mijn eerste column op www.harrypotterwereld.nl en daar moet ik heel veel voor schrijven :P.

*****SPOILERS*****
"We zitten met een probleempje, Sneep," zei de kwabbige Amycus. Zowel zijn ogen als zijn toverstok waren op Perkamentus gericht. "De jongen kan kennelijk niet -"
Op dat moment fluisterde iemand anders de naam van Sneep
"Severus..."
Daar schrok Harry meer van dan van alles wat hij die avond had meegemaakt. Voor het eerst hoorde hij Perkamentus smeken.
Sneep zei niets, maar liep naar Malfidus en duwde die ruw opzij. De drie Dooddoeners deinsden zwijgend achteruit. Zelfs de weerwolf leek bang te zijn.
Sneep keek naar Perkamentus, uit iedere hardvochtige lijn van zijn gezicht sprak afkeer en haat.
"Severus... alsjeblieft... "
Sneep hief zijn toverstok op en richtte die op Perkamentus.
"Avada Kedavra!"

(HP HBP, blz 448)

Veel mensen waren verbaasd over het verraad van Sneep. We wisten allemaal al dat hij banden had met de duistere zijde, maar dat hij - volgens Perkamentus - daar alleen was om de Dooddoeners te bespioneren. Zaten we daar even fout!

Of misschien toch niet, misschien handelde Sneep in opdracht van Perkamentus, omdat het enorm belangrijk was een spion te hebben in het vijandelijke kamp. Sneep behoorde immers tot Voldemorts "inner circle". De meeste mensen - waaronder ik zelf - vinden dat het verlies van Perkamentus veel zwaarder weegt dan het verlies van een spion. De spion zou niet eens direct hoeven te sterven, al zou Sneep wel bovenaan het lijstje van Voldemorts moordlijst komen vlak onder Harry en Perkamentus. Maar er is wel wat te zeggen voor het belang van spionnen in de top van de vijandelijke organisatie. Het probleem is dan nog dat als niemand van dit plan zou weten, het behoorlijk stom zou zijn geweest. Niemand van de Orde vertrouwt Sneep meer, dus dan heeft zijn rol als spion geen zin. Hij kan dan immers aan niemand informatie doorspelen. Het lijkt er inderdaad op dat niemand op de hoogte was van zo'n groot complot.

Het kan ook zijn dat Perkamentus op de hoogte was van de onbreekbare eed van Sneep en Narcissa Malfidus en dat hij de dood van Sneep niet op zijn geweten wilde hebben. Maar weet Perkamentus dan niet dat je in de oorlog soms je principes moet laten voor wat ze zijn voor het groter goed? Of zou Rowlings boodschap misschien zijn dat je altijd je principes moet blijven houden, zelfs in tijden van oorlog. Aangezien ik J.K. Rowling niet ben, kan ik daar geen antwoord op geven en dit is nog er van uitgaande dat er een groot complot achter deze moord zit, wat als alles precies zo was als het eruit zag?

Handelde Sneep dan uit eigenbelang? Vrezend voor zijn eigen leven of gewoon omdat hij een slechterik is die Perkamentus graag uit de weg wil. Als hij Perkamentus niet zou vermoorden zou hij zeer waarschijnlijk zelf dood gaan, vanwege het breken van de onbreekbare eed. Laten we eerst de mogelijkheden bekijken voor als hij nog aan de kant van de Orde staat en dan het ultieme doemscenario van een slechte Sneep behandelen.

Stel Sneep staat nog steeds aan de goede kant, maar was niet bereid om zijn eigen leven daarvoor te geven. Met of zonder het te laten weten aan Perkamentus redt hij zijn eigen leven, maar moet daarvoor wel degene uit de weg ruimen dit hem ooit vertrouwde en de enige die hem waarschijnlijk ooit nog zal vertrouwen. Al blijkt uit het gesprek tussen Narcissa, Bellatrix en Sneep het tweede hoofdstuk wel dat Voldemort ook vertrouwen in Sneep had. Maar Voldemort heeft nog nooit iemand totaal vertrouwd, hij rekent alleen op zichzelf en vertrouwt niet alle informatie aan zijn Dooddoeners toe. Sneep heeft hiermee in ieder geval tijdelijk zijn leven veiliggesteld, al staat hij nu bovenaan aan Harry's lijstje om vermoord te worden. Maar ja voor wie zou je nou eerder bang zijn, voor Harry of Voldemort.

De enige duidelijke redenen waarom Sneep Perkamentus zou vermoorden, terwijl hij nog wel aan de goede kant staat zijn dus:

1) In opdracht van Perkamentus, die van de onbreekbare eed weet

2) Uit eigenbelang, waar Zwadderaard zo bekend om staan, niet bereid om zijn eigen leven te geven om Perkamentus te redden

Er bestaat natuurlijk ook de kans, dat er een andere minder voor de hand liggende reden bestaat. Rowling staat erom bekend subtiele hints te geven in het plot, dus dit zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn. Maar deze twee redenen blijven staan. Sneep heeft naar mijn weten niemand anders om om te geven dus chantage kunnen we denk ik ook wel uitsluiten.

Maar wat was er dan met de blik van haat in zijn ogen voor hij Perkamentus vermoorde? Ter verdediging van Sneep kan worden gezegd dat voor het gebruiken van een onvergeeflijke vloek, je het ook echt moet willen voelen. Dat hebben we al gezien toen Harry de cruciatus vloek op Bellatrix probeerde die daar weinig van voelde. We hebben echter nog nooit een gezicht gezien terwijl iemand Avada Kedavra uitsprak. Bij Carlo stond Wormstaart in het donker en de visioenen van Harry beleefden we vanuit Voldemorts oogpunt.

Wat natuurlijk ook kan is dat Sneep op dat moment ook echt haat voelde voor Perkamentus. Waarschijnlijk omdat hij de opdracht die Perkamentus hem zou hebben gegeven niet wilde uitvoeren. Dat zou ook de ruzie tussen Sneep en Perkamentus verklaren, waar Hagrid het over heeft (HBP blz.306). Of omdat Perkamentus voor hem net zoals Harry dingen heeft achtergehouden, wat zeker niet onmogelijk is aangezien Perkamentus dat nogal vaak schijnt te doen tot boek 6.

Nou nu dan het doemscenario: Sneep is de een grote slechterik en vermoord Perkamentus, omdat zijn meester dat wil en omdat hij zelf ook vind dat Perkamentus in de weg staat van zijn meester. Misschien heeft hij eindelijk genoeg gekregen van zijn rol als dubbelspion of heeft hij nooit echt aan de kant van de Orde gestaan. Maar Perkamentus vertrouwde hem toch, vanwege zijn grootste kracht die ook zijn grootste zwakte was. Het zou echt iets voor Perkamentus zijn om nooit Legilimentie op Sneep te gebruiken om te laten zien hoeveel vertrouwen hij in Sneep had. Voldemort heeft daar echter nooit waarde aan gehecht en heeft Sneeps ware bedoelingen gezien en die waren in zijn voordeel. Waarom Perkamentus toch zoveel vertrouwen had in Sneep zullen we denk ik wel horen in boek 7, want alleen het berouw om de dood van de Potters lijkt me niet echt genoeg om hem te vertrouwen, zelfs niet voor Perkamentus.

Wat we echter niet moeten vergeten is dat Sneep zelf ook een machtige tovenaar was en is. Wanneer Sneep ingrijpt in de toren deinzen de anderen allemaal terug - al kan dat ook zijn, omdat hij iets onverwachts deed. Maar ze leken ook nog eens allemaal bang voor hem te zijn en de manier waarop Sneep Harry's spreuken pareert is ook zeer bewonderenswaardig. Misschien heeft Sneep gewoon net zolang afgewacht en spion voor beide kanten gespeeld tot hij zag welke zijde zou overwinnen. Toen hij Perkamentus zag, zag hij dat de goede kant nooit meer zou kunnen winnen, met een Perkamentus die op een of andere manier verzwakt is. Als hij niet zou weten over Perkamentus' plan om die nacht weg te gaan, zou hij zelfs kunnen denken dat Draco al die schade heeft aangericht bij Perkamentus en dat Perkamentus dus zijn krachten begint te verliezen.

Wat me ook nog opviel is hoe fel Sneep reageert elke keer dat hij voor lafaard wordt uitgemaakt. De eerste keer bij zijn ontmoeting met Narcissa en Bellatrix, wanneer Bellatrix minachtend zegt dat hij nooit zou durven de onbreekbare eed af te leggen. De tweede keer wanneer Harry hem achtervolgt en niet reageert tot Harry hem een lafaard noemt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

- Hij heeft toch in opdracht van Perkamentus gehandelt en om de enige die hem ooit vertrouwde te vermoorden heb je ook veel moed nodig.

- Hij vindt zichzelf ook een lafaard, omdat hij de makkelijke uitweg heeft genomen, maar ontkent het omdat hij geen bevestiging wil horen.

- Hij werd vroeger op school door bijvoorbeeld James en Sirius ook altijd uitgemaakt voor lafaard en deze opmerking opende een oude wond.

Zoals wel blijkt uit de lengte van mijn stukken over "Sneep is goed" in verhouding tot "Sneep is slecht" ben ik van mening dat er nog hoop is voor Harry's favoriete toverdrankenleraar. Ik hoop in ieder geval dat Sneep niet helemaal slecht is of dat hij in boek 7 alsnog tot inkeer komt. Dat zou bewijzen wat voor een geweldige schrijfster Rowling is, die met Sneep altijd al een karakter met vele lagen heeft neergezet.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken