HP Headquarter » Essays

Essays


Voldemorts herinneringen - Matt

Hoe erg een cliché het ook mag lijken, het is mooi om de menselijke kant van de slechterik te zien. Nu zullen jullie waarschijnlijk denken dat we helemaal geen menselijke kant van Voldemort hebben gezien en dat hij gewoon door en door slecht is, maar ik heb dingen in de herinneringen gezien die het tegendeel bewijzen. Natuurlijk ga ik het zo direct ook over de Gruzielementen hebben, maar ik begin op een zijspoor.

Voldemort was als kind eenzaam en zocht zijn heil in het terroriseren van de andere kinderen in het weeshuis. Op Zweinstein was het niet anders, met het verschil dat de anderen hem nu vrijwillig volgden in plaats van gedwongen. Hetzelfde verhaal na Zweinstein, je zou dit allemaal kunnen wijten aan onmenselijkheid die bij figuren als Hitler en Saddam horen en inderdaad zijn er duidelijke overeenkomsten. Maar net als de twee genoemde figuren bezit ook Voldemort een menselijke kant, weliswaar een kant van de mens die we liever niet zien, maar desalniettemin menselijk. Ik heb het over de angst die mensen zet tot daden die we niet voor mogelijk houden. Oké, op deze manier kan je elk marsmannetje menselijk noemen. Maar mensen die beweren dat Voldemort gewoon door en door slecht is en geen mens meer genoemd kan worden (en daarom ‘gewoon’ door Harry vermoord mag worden) moeten ook dit deel van het verhaal horen.

Waarschijnlijk verdient hij het inderdaad om te sterven, vanwege al zijn slechte daden en ja hij is door en door slecht, maar is hij daar ook voor verantwoordelijk? Hier komt weer de vraag naar voren die we zien in Amerikaanse rechtzaken, kunnen we mensen veroordelen als ze het ‘slecht zijn’ hebben geërfd van hun ouders. Bovendien is Voldemort vooral getekend door zijn eenzame jeugd (naast het feit dat zijn opa een echte misdadiger was en dus ‘evil’ genen heeft). Hij stond voor een keuze, maar een keuze die al bepaald was in zijn genen. Ik hoop dat jullie inzien dat Voldemort dit niet alles aan zichzelf te danken heeft, net zoals dat in de echte wereld vaak het geval is. Dit betekent natuurlijk niet dat ik wil dat hij vrolijk doorgaat met het uitmoorden van modderbloedjes en dreuzelvrienden, maar dat we moeten inzien waarvandaan zijn angst komt, een angst die maar al te menselijk is. De angst voor de dood, de angst voor het onbekende.

Nu dan eindelijk het stuk over Gruzielementen, ik geloof dat iedereen nu wel zo’n beetje een lijstje heeft met verdachte voorwerpen (de mijne is al erg lang, maar er zitten ook veel onwaarschijnlijke voorwerpen tussen). Over Harry als Gruzielement ga ik het later nog hebben, in de discussie met/tegen Nick. Maar nu terug naar de herinneringen. Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in de voorwerpen waarvan we al zeker weten dat ze Gruzielementen zijn (het medaillon en de beker), maar haast vanzelfsprekend meer in de onbekende Gruzielementen. De herinneringen laten allemaal stukjes zien uit de puzzel van de Gruzielementen, zo blijkt dat de ene een locatie verborgen hield en de ander een Gruzielement.

De eerste herinnering is ‘Het huis van Mergel’: erg dubbelzinnig. Hier komt al meteen een Gruzielement aan de orde, de ring uit de familie Mergel, een erfstuk van Zwadderich. Moeten we de locatie ook verdenken? Ik geloof het niet, want Voldemort zal er niet zoveel mee hebben, het is niet het huis van Zwadderich (daar ga ik in ieder geval niet van uit) en het was bovendien van familie, en al heeft Voldemort weleens sentiment getoond, met liefde zou hij dat niet zo snel doen.

De tweede was eigenlijk de korte verschijning van Oorlof, maar dit gaat opnieuw over de ring en ik kon er zelf niets bij verzinnen. De echte tweede herinnering was Perkamentus die Voldemort ophaalt uit het weeshuis, nu zijn vooral hier veel geruchten over van de mondharmonica tot de kast die in de fik vloog, maar dit zijn geen voorwerpen die van grote waarde zijn. Het ging hier om de locatie, de plaats waar Voldemort de twee andere wezen had mishandeld/bang gemaakt. Zou het kunnen dat het weeshuis ook een locatie is voor een Gruzielement? Op zich geen gek idee, omdat Voldemort er tenslotte zijn jeugd heeft doorgebracht, maar vooral met slechte herinneringen. Niet helemaal uitgesloten, maar het staat niet bovenaan op mijn lijstje.

De derde herinnering is Voldemort die op bezoek gaat bij zijn oom, het gaat hier nog steeds om de ring, dus daar ga ik niet verder op in. De vierde herinnering is de halve herinnering van Slakhoorn, dus die slaan we voorlopig ook even over.

Nu komen de interessantere herinneringen, beginnend met mevrouw Orchidea. Natuurlijk zien we hier twee (vermoedelijke) Gruzielementen, maar daarnaast zien we hier ook een zwak punt van Voldemort, zijn onvermogen om voorbij te kijken aan glansrijke voorwerpen, haast verblind zou je kunnen zeggen. Hij nam niet eens de moeite om tactvol te zijn bij het stelen, hij vermoorde mevrouw Orchidea, terwijl hij net als bij zijn lieve oom Morfin het geheugen te wissen. Als hij echt machtig was zou het toch een eitje moeten zijn om iemand een paar voorwerpen te laten vergeten? Het huis van mevrouw Orchidea kan ook nog een bewaarplaats zijn van een Gruzielement, maar aan de andere kant geloof ik ook bij deze locatie niet echt dat Voldemort er iets speciaals mee had.

Nee, daarvoor moeten we kijken naar de vijfde herinnering, Voldemort die solliciteert naar een lerarenpost op Zweinstein. Als Perkamentus zegt dat Voldemort niet verwacht dat hij de baan zal krijgen, denk ik dat we veilig kunnen aannemen dat dat inderdaad niet zijn doel was met het bezoek. Nou hoef je geen supergenie te zijn om te zien waar ik heen wil, Zweinstein is de ideale verstopplek voor een Gruzielement, er zijn talloze verborgen gangen en kamers. Twee plekken die we in ieder geval in de gaten moeten houden zijn de Geheime Kamer en de Kamer van Hoge Nood. De Geheime Kamer, omdat dat Voldemorts link is met zijn beroemde voorvader en de Kamer van Hoge Nood, omdat die in alles kan veranderen waarin je maar wilt, dus ook de ideale verstopplek… Komt dat niet eens bekend voor?

Een van de meer geloofwaardigere geruchten vind ik het idee dat Voldemort een Gruzielement heeft verstopt op de plek waar Harry probeerde ‘zijn’ toverdrankenboek te verstoppen. Ik geloof niet dat het echt die tiara is die hij gebruikt om zich de plek te herinneren, zoals ook wel wordt gesuggereerd, maar ik denk inderdaad dat daar heel goed een Gruzielement kan worden verstopt.

De laatste herinnering dan: Slakhoorns herinnering (kijk hoe mooi JKR opnieuw het getal zeven heeft verwerkt: zeven herinneringen in totaal). Ooit heb ik op Potternetwerk het idee gepresenteerd dat Slakhoorn meer af weet van (Voldemorts) Gruzielementen dan ieder ander en dus een belangrijk persoon kan worden in het laatste boek. Nog steeds geloof ik daar in, maar terug naar de herinnering. Niet echt iets bijzonders, met betrekking tot voorwerpen die Gruzielementen kunnen zijn of hun locatie, maar ik kan me vergissen.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken