HP Headquarter » Essays

Essays


Harry Potter vs. Lord of the Rings - Robin

Harry Potter is ondertussen een waar fenomeen. Ik vind de boeken heel leuk om te lezen, en ik ben er ook echt een fan van, maar ik ben toch meer fan van The Lord of the Rings. Als The Lord of the Rings fan merk ik vaak overeenkomsten met de fantasyboeken die ik lees. Zo kom je bij veel fantasyboeken kleine overeenkomsten tegen met The Lord of the Rings, maar wat mij opviel was dat er bij Harry Potter wel erg veel overeenkomsten waren. Sommige van deze overeenkomsten vallen gelijk op, andere zijn misschien ietwat vergezocht.

De eerste, duidelijke overeenkomst doet zich voor in Harry Potter en de Geheime Kamer, waar Harry en Ron, zoals jullie natuurlijk weten, worden aangevallen door reuzen spinnen, onder leiding van Aragog. Aragog is eigenlijk een mannelijke versie van de reuzenspin Shelob uit Lord of the Rings. Shelob eet net als Aragog mensenvlees, en ze zijn beiden ongeveer even groot. In het boek De Hobbit, de voorganger van Lord of the Rings, leeft er een grote groep reuzen spinnen in het Demsterwold (Mirkwood). Deze spinnen vallen de dwergen aan en willen ze opeten. De familie van Aragog woont net als de spinnen uit De Hobbit in een groot, donker woud en ze proberen ook de hoofdrolspelers op te eten, net als in De Hobbit.

Een ander voorbeeld dat zich in De Geheime Kamer voordoet is de overeenkomst tussen Oude Wilgeman en de Beukwilg. Wanneer Frodo, in The Lord of the Rings, net uit de Gouw (Shire) vertrekt, komt hij in het Oude Woud terecht. In dit woud is een boom, Oude Wilgeman, die probeert de Hobbits kwaad te doen. In Harry Potter is er ook een boom die probeert de twee hoofdrolspelers kwaad te doen, namelijk de Beukwilg. Deze boom lijkt niet alleen qua gedrag op Oude Wilgeman, maar hij is net als Oude Wilgeman een wilg.

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban komen dementors voor. Dementors zijn wezens, gehuld in Zwarte doeken, die alle geluk uit je zuigen. Ze kunnen je doden door je ziel op te zuigen. In lord of the Rings zijn er de Nazgűl, ook gehuld in zwarte doeken. Als ze in je buurt komen voel je ook een boel angst en als ze schreeuwen, nou berg je maar. Als je gestoken word door een Morgul-zwaard van de Nazgűl, dan wordt je net als zij, half dood, half levend. Als een dementor je ziel opzuigt ben je in net zo’n staat als wanneer je gestoken wordt door een Morgul-zwaard.

In het zesde deel van de HP serie krijgen we voor het eerst te maken met de Gruzielementen. Zoals jullie weten kun je een deel van je ziel vastleggen in een Gruzielement, waardoor je niet zomaar gedood kan worden. Dit verschijnsel komen we echter ook tegen in The Lord of the Rings. De Donkere Vorst Sauron maakt namelijk een Meester Ring, de Ene Ring om allen te regeren, en hij stopt daar een deel van zijn ziel in. Sauron wordt verslagen, maar de Ring blijft bestaan, waardoor een deel van Sauron blijft bestaan, wat ervoor zorgt dat Suaron terugkomt. Dit gebeurt ook bij Voldemort. Voldemort word verslagen en verdwijnt, maar doordat hij een deel van zijn ziel in de Gruzielementen heeft gestopt overleefd hij en komt weer terug.

In De Twee Torens, het tweede deel van Lord of the Rings, komt Frodo bij een moeras. In dit moeras drijven allemaal lijken. Deze lijken staren je aan en grijpen je als je in het water komt. Aan het eind van De Halfbloed Prins is Harry bij een meer, waar allemaal Necroten in zwemmen. Deze necroten zijn lijken die Harry aanstaren vanuit het water en als Harry het water in gaat zullen ze hem grijpen. Dit is dus ook een duidelijke overeenkomst.

Dit waren de overeenkomsten die vrij duidelijk te zien zijn, nu ga ik wat overeenkomsten noemen die je iets meer moet zoeken.

The Lord of the Rings is tijdens de Tweede Wereldoorlog geschreven. Het verhaal heeft duidelijke overeenkomsten met die oorlog. Sauron lijkt op Hitler, terwijl de Fellowship, en alle goeden, juist de Geallieerden voorstellen. Ook in Harry Potter kom je overeenkomsten met de Tweede Wereldoorlog tegen. Zo hoor je van de vervolging van “Modderbloedjes”, dit lijkt natuurlijk heel erg op de Jodenvervolging. Voldemort heeft ook Hitler trekjes. Dit is dus een overeenkomst tussen Harry Potter en Lord of the Rings, die je volgens een omweg tegen komt.Dit plaatje (heb ik ergens op internet gevonden) maakt nog een overeenkomst duidelijk, namelijk de hechte vriendschap tussen Frodo en Sam, en de vriendschap tussen Harry en Ron (en Hermelien). Frodo wil in zijn eentje naar Mordor gaan, maar uiteindelijk gaat Sam met hem mee. Harry wil in zijn eentje op zoek naar de Gruzielementen en Voldemort verslaan, maar Ron (en Hermelien) zeg(gen) dat ze hem gaan helpen.

Een veel kleinere overeenkomst is die tussen Koning Theoden en Cornelis Droebel. Droebel wil in Orde van de Feniks niet toegeven dat Voldemort is teruggekeerd. Hij doet dit niet door invloeden van anderen. Perkamentus probeert Droebel over te halen zodat hij zijn plan om Voldemort te verslaan kan uitvoeren. In The Lord of the Rings probeert Gandalf Theoden over te halen, zodat hij zijn plan tegen Sauron kan uitvoeren, maar Theoden stuurt hem weg. Theoden krijgt allemaal dingen ingefluisterd van Grima, waardoor hij tot deze actie komt. Droebel lijkt dus in zekere zin wel wat op Theoden.

Tot slot raad ik jullie aan om dit filmpje te gaan bekijken. Dit filmpje laat allerlei overeenkomsten tussen Frodo en Harry zien, zoals ze in de films zijn. Het heeft dus niets met de boeken te maken.
http://www.angelfire.com/scifi2/frodoharry/

Ik wil niet beweren dat Rowling alles van Harry Potter gekopieerd heeft. Het enige dat ik met deze overeenkomsten aan wil tonen is dat Rowling wel degelijk beinvloed is door de boeken van Tolkien, maar dat zij een compleet eigen verhaal heeft geschreven. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen Harry Potter en andere boeken, maar als Lord of the Rings fan vielen deze overeenkomsten mij gewoon op. Ken je nog meer overeenkomsten, of heb je hier een mening over? Kom dan discussiëren op het HP HQ Forum!


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken