HP Headquarter » Essays

Essays


Percy: verrader of redder? - Matt

Niet zo heel lang geleden was er de poll: Wie is jouw favoriete Wemel? Niet heel verrassend kwam Percy daar met 0 stemmen uit, we mogen dus wel aannemen dat Percy wellicht de minst geliefde Wemel is, ook in de Harry Potter-wereld zelf. En daar hebben we goede redenen toe: zijn misstappen op een rijtje, met daarachter mijn pogingen hem te verdedigen (waarom ik dat doe vertel ik later):

- De brief in Vuurbeker waarin hij Ron waarschuwt voor de 'gevaarlijke' Harry
Reactie: Percy krijgt alleen informatie vanuit verkeerde bronnen (lees: het Ministerie) en de vergissing is dus menselijk. Desondanks kent hij Harry persoonlijk en zou hij moeten weten dat Harry absoluut ongevaarlijk is - voor de goede zijde dan.

- Niet opmerken dat meneer Krenck onder de Imperius vloek was.
R: Hij was niet de enige die had moeten kunnen opmerken dat er iets serieus mis was met meneer Krenck, jammer genoeg voor Percy moet daarbij worden verteld dat meneer Krenck alleen contact had met hem en met niemand anders

- Ruzie met meneer Wemel, niet geloven van terugkeer Voldie
R: Je moet strijden voor waarin je gelooft, dat is precies wat Percy hier doet. Hij gelooft in een beter leven, hij doet het echter helemaal op de verkeerde manier. Als een klassenoudste en hoofdmonitor moet hij weten dat ruzies niets oplossen. Zijn ambitie overstijgt hem hier compleet tot op een hoogte waarin hij niet meer rationeel nadenkt.

- Alle keren dat hij de pogingen van de rest van de familie om contact te herstellen negeert
R: Nadat de terugkeer van Voldemort aan de hele wereld bekend was, had hij één kans om zijn excuses aan te bieden en zich bij zijn 'verlies' neerleggen. Die kans heeft hij niet aangegrepen, waarschijnlijk omdat hij zoals Perkamentus zegt, moeite heeft om zijn fouten te erkennen; daarnaast zal hij ook bang zijn voor de reactie van de rest van de familie en weet hij niet zeker of ze hem zullen vergeven.

- Hij is een ambitieuze, pompeuze en stijve hark
R: Tja, daar kan ik niets tegenin brengen

Waarom deze verdediging? Voordat ik Percy’s hele karakter afbreek en mijn complottheorie presenteer wil ik laten zien dat hij helemaal niet slecht is, hoogstens naïef. Net als (denk ik) iedereen, zou ik niet graag zien dat Percy de familie Wemel verlaat. Het is raar om te zien dat zelfs de meest intelligente mensen - je kan er moeilijk omheen, Percy haalde zeer goede cijfers - een duidelijke situatie fout kunnen beoordelen. Het probleem bij Percy is, is dat hij zich zo van de wereld heeft onttrokken in zijn werk dat hij geen duidelijk beeld meer heeft van wat er zich afspeelt buiten dat wereldje. Vanwege zijn ambitie zou hij ook nog wel eens kunnen vallen voor een list van Voldemort, maar zo dom is hij denk ik ook weer niet, alhoewel…

Percy is al regelmatig verblind door ambitie en is zelfs een keer door het ministerie in de val gelokt. Hij denkt dat hij alles zelf heeft verdiend, maar in werkelijkheid is hij slechts de speelbal van de minister: hij bepaald wat de waarheid is en wie het daar niet mee eens is kan rekenen op een flinke degradatie. Hier komt Percy’s tweede zwakheid naar de oppervlakte: hij is bang. Zijn grootste angst is dat hij alles verliest waar hij voor heeft gewerkt, dat concludeer ik uit de zelfdestructieve aard van zijn beslissingen om zijn familie in de steek te laten. Zijn derde zwakheid: zijn trots, hij wil zijn fouten niet erkennen, zou wel eens voor kunnen zorgen dat hij iets roekeloos zal doen, hetzij voor de goede kant, hetzij voor de slechte.

De combinatie van intelligentie, ambitie, angst en trots komt angstvallig in de buurt van het karakter van Voldemort, helaas of gelukkig voor Percy bezit Voldemort ze in veel grotere mate. Percy lijkt zich te schikken in zijn ondergeschikte rol, terwijl Voldemort het alleen zou doen als het in zijn ultieme masterplan zou passen. Natuurlijk wil Percy een keer hogerop, maar in tegenstelling tot Voldemort heeft hij niet zoveel lof geoogst op school als Marten en heeft hij ook nog eens een probleem met contacten. Waarom ik zijn ondergeschikte rol duidelijk wil maken? Iemand die macht wil en dezelfde ‘kwaliteiten’ bezit als Voldemort zou best wel eens een Dooddoener kunnen worden. Hij heeft weliswaar niet de listigheid van een Dooddoener, maar is bereid opofferingen te doen voor zijn doel en daar zal Voldemort zeer blij mee zijn.

Oké, er zitten grote gaten in mijn redenering; zo is zijn vriendin een ‘modderbloedje’ en heeft Percy toch nog een zekere afkeer voor Voldemort. Maar ambitie kan verblinden en waarom zou Percy niet nog een grote opoffering willen doen: zijn geweten, om snel te bereiken waar hij anders eeuwen over zou moeten doen? Ik denk dat we op zijn minst rekening moeten houden met de mogelijkheid. Bovendien bestaat kwaad in vele vormen en Voldemort zal ook nog wel manieren hebben om hem voor zijn karretje te spannen zonder dat hij zich daar zelf van bewust is.

Wat natuurlijk mooier zou zijn, is dat Percy terugkeert naar de goede zijde, zo wordt in fanfics geschreven over zijn heldhaftige terugkeer, waarbij hij zijn leven geeft of in ieder geval zwaar gewond raakt om een van zijn familieleden te redden bij een aanval. Dit is voor mij zeer twijfelachtig, omdat hij niet het karakter is dat daar moedig genoeg voor zal zijn, maar het is een mooie gedachte.Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken