HP Headquarter » Essays

Essays


De Half-bloed prins en Lily? - Matt

Een opmerkelijke theorie, die ik denk ik ergens op Mugglenet heb opgepakt is de mogelijkheid dat er meer gaande was tussen Sneep en Lily. Nu moet je niet meteen in de richting van de liefde kijken (al sluit ik nog niets uit), maar meer in hun verstandhouding dan wel vriendschap. Een zeer opmerkelijk detail waar iedereen natuurlijk van weet, maar waar weinigen verder hebben gezocht is het terrein waarin beiden uitblinken: toverdranken.

Herhaaldelijk verteld Slakhoorn aan Harry dat zijn talent wel haast afkomstig moest zijn van zijn moeder, ik denk dat we dus wel met redelijke zekerheid kunnen zeggen dat Lily dus een 'kei' in toverdranken was. Hoe toevallig, ene Severus Sneep, die toevallig in dezelfde tijd op school zat als Lily en in hetzelfde jaar, was ook uitzonderlijk goed in toverdranken. Nu is het mogelijk dat er twee uitzonderlijk getalenteerde tovenaars, op het gebied van toverdranken dan, in dezelfde klas zaten zonder elkaar ooit maar gesproken te hebben of bewondering of jaloezie te hebben jegens elkaar, maar ik geloof niet in het toeval, niet in dit soort toeval in ieder geval.

Wat voor omgang zou er tussen deze twee personen mogelijk kunnen zijn? Haat, zoals eerder gezegd jaloezie of respect, of misschien zelfs liefde. De enige link die we kunnen zien is die uit de herinnering van Sneep uit de Hersenpan. In eerste instantie verdedigt Lily hem, dit kan meerdere dingen betekenen. Ik denk dat ik het herleiden tot twee plausibele theorieŰn.

1) Haar afkeer voor James, of in ieder geval het gedrag wat hij op dat moment vertoont (haantjesgedrag), zorgt ervoor dat ze hem op zijn plaats wil zetten. Dat doet ze door hem te beledigen, in de vorm van het in bescherming nemen van zijn slachtoffer.

2) Ze heeft tenminste een goede verstandhouding met Sneep en daarom komt ze voor hem op, ik weet meer dan genoeg mensen met wie ik niet direct bevriend ben, maar waarvoor ik wel op zou komen als het nodig is en ik ben niet eens heel erg sociaal (al blijken deze mensen juist haast nooit verdediging nodig te hebben...). Lily blijkt iemand te zijn die zich heel veel aantrekt van de problemen in de wereld, dat leidt ik af uit de verhalen van onder andere Hagrid en Slakhoorn. Bovendien gaf ze haar leven als ultieme blijk van liefde voor haar zoon, ze zal dus absoluut niet egocentrisch zijn.

In beide gevallen blijft het feit dat ze Sneep helpt en dat terwijl de verstandhoudingen tussen de twee afdelingen alles behalve vriendschappelijk is, nu zien we Hermelien deze eigenschap ook wel eens vertonen (een pluspunt voor theorie 1), maar als Sneep Lily altijd zou behandelen als hij deed in die herinnering kan ik me niet voorstellen dat ze dat zomaar zou doen (half pluspunt voor theorie 2, omdat Hermelien dit wel doet wanneer Draco wordt veranderd in een fret).

Dan de reactie van Sneep, niet bepaald vriendelijk - nog zacht uitgedrukt - maar op de een of andere manier lijkt het in mijn parano´de gedachtengang dat ze dit niet had verwacht, okÚ toegegeven je verwacht niet dat iemand die je net hebt geholpen je uitscheld voor modderbloedje, maar ze zaten toch al vijf jaar samen op school. Zelfs Hermelien zou niet verwachten dat Malfidus dank je wel zou zeggen als ze hem onder de dreigende toverstok van Harry vandaan zou halen (wishful thinking :P). Als je je trouwens afvraagt waarom ik telkens de vergelijking met Lily maak, is dat niet vanwege mijn voorkeur in ship, maar omdat Hermelien het enige meisje/vrouw is waarvan we veel te weten zijn gekomen en die, zo blijkt uit de verhalen over Lily in karakter niet erg veel zou verschillen - natuurlijk hoop ik wel op herhaling van het verleden, maar de kans daarop is vrijwel nul.

Leerlingen boven het vijfde jaar zitten bij de P.U.I.S.T. vakken vrijwel altijd in ÚÚn groep, daarvoor meestal in twee groepen. Aangezien de herinnering uit het vijfde jaar stamt kan het zijn dat ze nooit bij elkaar in de klas hebben gezeten bij toverdranken in hun schooltijd, maar aangezien ze alle twee uitblonken in het vak, moeten ze op zijn minst elkaars reputatie toch wel kennen en Lily kennende (wat eigenlijk niet kan) zou ze wel een toenadering hebben gezocht. Het is altijd fijn om met iemand te praten over een onderwerp waar je je in interesseert en al lijkt Sneep niet iemand die graag zijn ervaringen zou delen, ook hij zal respect moeten hebben gehad voor haar talent.

Ingaande op de theorie dat ze misschien een liefdesrelatie hadden of anders de een verliefd was op de andere, dan hebben we iets wat mogelijkerwijs een hele hoop kan verklaren. Zo zou Sneep jaloers zijn geweest op James, omdat hij wist dat hij wel een kans maakte bij haar, terwijl hij dat als Zwadderaar niet kon laten gebeuren, omdat zijn vrienden (had hij die dan?) het niet zouden accepteren. Lily was immers een 'modderbloedje' en dat is wel het meest ernstige kwaad wat er op de wereld rondloopt aan tovenaars, niet waar? Het zou ook een verklaring kunnen zijn van zijn ommezwaai naar de goede zijde in de eerste oorlog met Voldemort; op het moment dat hij had vernomen dat hij door de profetie door te geven aan Voldemort, hij Lily als potentiele schietschijf had aangemerkt, was hij naar Perkamentus gegaan met berouw voor zijn daden. Dit was dan het gerucht dat Voldemort achter de Potters aanzat, een verklaring afgelegd door Severus Sneep.

Een andere mogelijkheid is dat ze ooit samen hebben gewerkt aan iets, wat niet onwaarschijnlijk lijkt met Slakhoorn als hun leraar, die graag talenten aan elkaar voorstelt en netwerken voor hun opstelt. Zouden ze beiden bij de Slakkers hebben gezeten, grote kans van wel, dat zou betekenen dat ze elkaar vaak zouden zien en behoorlijk veel van elkaar moeten weten, want zelfs Harry die de meeste bijeenkomsten heeft gemist, komt behoorlijk wat te weten over de anderen (zie de treinreis en Slakhoorns kerstfeestje). Hoe kunnen ze trouwens allebei uitblinken in toverdranken, als Sneep zijn eigen regels volgde, moet Lily dat ook hebben gedaan, want Hermelien bereikte niet dezelfde resultaten als Harry. Het is allemaal een kwestie van procenten, de kans is opnieuw erg klein dat er twee van dat soort tovenaars in dezelfde klas zaten en toch geen contact met elkaar hadden over het opstellen van de toverdranken.

Zouden ze misschien samen hun huiswerk voor toverdranken doen... romantisch met al die rokende ketels :P. Misschien dat nog net niet, maar het komt breed genomen dus neer op twee mogelijkheden: jaloezie of vriendschap. Het probleem of de oplossing is dat Sneep nooit een slecht woord over Lily zelf zegt, het is altijd James dit en Sirius dat en dat terwijl ze juist uitblonk op het gebied waar hij in excelleerde, nu spreek ik uit ervaring dat je dan zowel jaloezie als respect krijgt voor de ander, het hangt er maar net vanaf wat de overhand krijgt. Hier ziet het er dus naar uit dat dat respect is geworden en dat kan weer leiden tot vriendschap al is dat niet noodzakelijk.

Het is duidelijk dat JK Rowling iemand nodig had om Harry's plotselinge overslag in zijn slechtste vak te verklaren aan de andere karakters binnen het boek (de leraren, de andere leerlingen, Perkamentus(?!)), maar dit is iets dat niet zomaar terloops werd verteld, maar tientallen keren werd benadrukt in het boek. Bovendien meen ik mij te herinneren dat al eerder was verteld dat Lily bijzonder getalenteerd was in toverdranken (vraag me niet waar, het kan zelfs totale onzin zijn). Ze was wel getalenteerd in meerdere vakken, maar toch, Slakhoorn benadrukt keer op keer haar talent in toverdranken waarom dan niet als getalenteerde heks in het algemeen.

Als er toch ook maar iets gaande was tussen de twee, zullen we daar in boek 7 wel over horen en anders fantaseer ik gewoon lekker verder (niet dat ik Snape-Lily ship hoor, dat is gewoon ziek).


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken