HP Headquarter » Essays

Essays


Harry en Zwerkbal - Robert

Je kan van Harry vinden wat je wilt, maar een ding zal je toch moeten toegeven: Harry Potter is een geweldige Zwerkbalspeler. Laten we daarvoor maar eens kijken naar alle resultaten die Harry met zijn team in zijn schooljaren heeft behaald:Wat opvalt is, dat Harry vrijwel altijd als hij speelt de snaai pakt en dus met Griffoendor de wedstrijd wint. Van de negen wedstrijden die hij gespeeld heeft, zijn er slechts twee wedstrijden waar Harry de snaai niet pakt. En in deze gevallen kon hij er zelfs helemaal niets aan doen. In de wedstrijd in zijn derde jaar tegen Huffelpuf raakte hij door dementors bewusteloos en in zijn zesde jaar (ook al tegen Huffelpuf), kreeg hij een beuker tegen zijn hoofd aan, doordat Stoker verkeerd uithaalde. Gevolg: einde wedstrijd voor Harry en een schedelbreuk. Ook de rest van het team is gebaat met hem in het spel. Met Harry in het spel hebben ze dus zeven van de negen wedstrijden gewonnen, oftewel 78% van alle wedstrijden. Onder normale omstandigheden (d.w.z dat Harry niet bewusteloos raakt) is dat zelfs 100%. Doet hij niet mee, dan wint Griffoendor slechts de helft.
Harry is dus een speler van onschatbare waarde voor Griffoendor. Maar hoe komt het toch, dat Harry zo enorm goed in het spel is?

De meest simpele reden is natuurlijk dat Harry gewoon aanleg voor deze sport heeft. Het zou natuurlijk niet verwonderlijk zijn, aangezien zijn vader James ook Zwerkbal speelde en in het team van Griffoendor zat. Dat talent voor zwerkbal heeft Harry dus in ieder geval van zijn vader gerfd. Toch is Harry duidelijk beter dan zijn vader. Was zijn vader gewoon een speler, hij is d Zwerkbalspeler van Zweinstein, dus er moet nog een andere verklaring zijn voor zijn talent.

Voor deze verklaring wil ik twee buitengewone kenmerken van Harry bekijken:
Hij is de jongen die bleef leven, degene die niet werd vermoord door een dodelijke spreuk van Voldemort en zorgde dat Voldemort bijna al zijn macht verloor.
Hij is n van of misschien wel d beste Zwerkbalspeler van zijn leeftijdscategorie op dit moment.
Vraag is, of deze twee eigenschappen toeval zijn, of dat ze op de een of andere manier met elkaar te maken hebben.
De kans dat je al n van deze eigenschappen hebt, is al miniem, laat staan dat je ze allebei hebt. Het is voor mij daarom uitgesloten dat het gewoon toeval is.
Voldemort was een krachtige tovenaar en een deel van zijn eigenschappen heeft hij overgegeven aan Harry, zoals sisseltong. Dus waarom zou hij ook niet goede vliegeigenschappen hebben overgegeven? Dat in combinatie met hetgene wat hij van zijn vader heeft gerfd, maakt hem tot een uistekende Zwerkbalspeler. Probleem voor deze theorie is wel, dat ik eigenlijk helemaal niet weet of Voldemort goed is in vliegen. Voor zover ik weet, wordt daar geen woord over gezegd in de boeken, maar ik denk, omdat ik niet in toeval geloof, dat hier wel degelijk sprake van is.
Want welke afdeling won jaren achtereen de Zwerkbalcup, voordat Harry in het team van Griffoendor zat? Juist, Zwadderich! Dat zegt dus wel wat over de vliegkunsten van een gemiddelde Zwadderaar. Die waren in ieder geval, voordat Harry op Zweinstein zat, beter dan die van de andere afdelingen. Dat maakt het dus tenminste aannemelijk dat Voldemort in ieder geval behoorlijk goede vliegkunsten bezit. (Voor de HP dummies onder ons: Voldemort zat op de afdeling van Zwadderich).

Een heel andere reden kan zijn, dat Harry op de een of andere manier heftige emoties goed kan vertalen in perfect vliegwerk. De eerste bezemles is daar een goed voorbeeld van: Malfidus pikt de geheugensteen van Marcel, vliegt hoog de lucht in en daagt Harry uit om hem te gaan halen. Harry is woedend op hem en weet (op zijn allereerste les!) een perfecte duik te maken, die meteen al goed genoeg is om mee te doen in het Zwerkbalteam.
Tijdens de wedstrijden tegen Zwadderich komt eenzelfde beeld naar voren. Als de Zwadderaars treiterige opmerkingen maken of onsportief spelen weet Harry in zijn woede merkwaardig genoeg de beste resultaten neer te zetten. En dat vertaalt zich ook in de uislagen. Kijk maar naar de tabel: Zwadderich is het enige team, waar Griffoendor de laatste vijf jaar nooit van heeft verloren.
Ook de zenuwachtige stemmingen, die Harry vaak voor de wedstrijd heeft, hebben merkwaardig genoeg een averechts effect. Onder druk lijkt Harry zelfs beter te presteren, dan wanneer hier niet sprake van is. Een voorbeeld is de wedstrijd tegen Huffelpuf in het derde jaar, waarbij Harry niet echt zenuwachtig is, maar waarbij Griffoendor desondanks verliest.

Ik vrees, dat er in het zevende boek ook geen uitleg meer over dit onderwerp gaat komen. Er moet immers nog zoveel gebeuren en ik denk dat er voor zon minder belangrijk onderwerp geen plaats is. Maar dat maakt het aan de andere kant natuurlijk wel leuk om er over te speculeren. Dus heb jij nog bepaalde ideen over Harrys uitzonderlijke vliegkunst, laat ze achter in het forum!


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken