HP Headquarter » Essays

Essays


Rons duistere kant - Matt

Dat is nog eens een titel waardoor je nieuwsgierig wordt, nou ik zou het in ieder geval worden. Dit is geen karakter beschrijving, want die kan je al lezen onder personages (hoe kort en bondig het ook mag zijn), maar wat ik voorzie voor het personage Ron. Nou heb ik in het essay over liefdesrelaties gezegd dat ik niet zo'n fan van Ron ben en dat is ook een van de redenen waarom ik deze theorie voorstel.

Vooronderstelling

We zijn geneigd te denken dat Ron loyaal zal blijven aan Harry tot het bittere einde, daar hebben we alle reden toe en het zou ook goed zijn voor het verhaal. Hij is altijd degene geweest op wie Harry kon vertrouwen en hij laat Harry nooit in de steek. Nou is de vorige zin natuurlijk al meteen de grootste onzin, maar het is wel de manier waarop de meeste mensen volgens mij tegen Ron aankijken. Ron liet Harry in de steek toen hij mee moest doen aan het Toverschooltoernooi en... nee eigenlijk was dat alles wat hij verkeerd heeft gedaan. Ze maken voor de rest eigenlijk haast nooit ruzie (niet zoveel als Hermelien en Ron in ieder geval), Ron heeft eigenlijk wel iets weg van de ideale beste vriend. Maar toch heb ik mijn twijfels over hem en of hij wel trouw zal blijven aan Harry en hem bij zal staan ook in het laatste gevecht.

Verblind door ambitie

In de vriendschap is Ron haast voorbeeldig, nou in zijn vriendschap met Harry tenminste, maar hij is ook maar een mens en hoe sterk een vriendschap ook mag zijn, ieder heeft zijn eigen behoeften en zal op een gegeven moment die behoeften nastreven. Nu verwacht ik eigenlijk niet dat Rowling de boodschap wil brengen dat niemand te vertrouwen is en dus zal Ron hoogstwaarschijnlijk geen verrader worden, maar dit is toch maar een theorie - alhoewel hoogst onwaarschijnlijk. Om mijn theorie te ondersteunen wil ik jullie aandacht richten op de Spiegel van Neregeb, waarin Ron zijn grootste verlangens zag weerkaatst. Zijn grootste verlangen was groter en beter zijn dan al zijn broers, eenzaam aan de top, dit lijkt totaal niet te passen bij het beeld van Ron. Maar voor Ron is beter zijn dan zijn broers niet goed genoeg, omdat zijn waarschijnlijk ooit aangetrouwde broer nog hoger staat dan alle andere broers. Een broer die hij nooit zal kunnen overtreffen, hoe graag hij het ook zou willen. Is dit niet gewoon vragen om een duistere tovenaar die hem de mogelijkheid biedt groter te worden dan ieder ander - met uitzondering van zichzelf, al zal hij dat er niet bij zeggen. Het heeft een hoog Star Wars gehalte, maar ook in de Harry Potter serie zou dit best kunnen voorkomen.

Bijbel

Van de vele godsdienstlessen die ik op de basisschool heb moeten doorstaan heb ik op een of andere manier nog iets onthouden. Er staat een verhaal in de bijbel waarin wordt gezegd dat niet de gelovigen belangrijk zijn, maar de bekeerden of de mensen die om vergeving vragen. Met andere woorden, we moeten blijer zijn met iemand die inziet dat hij het verkeerd heeft en terugkomt naar het 'goede' dan met degene die altijd al heeft geloofd. Wat dit hiermee te maken heeft? Het einde met betrekking op Rowlings religieuze overtuigingen natuurlijk. De eerdere mogelijkheden waren Harry's opoffering voor de wereld en Harry die Voldemort vergeeft. (De weinige dingen die we weten over boek 7 probeer ik zo goed mogelijk uit te melken, zodat ik iets heb om me aan vast te houden - voor als je je afvraagt waarom ik steeds op dit feit terugkom.) Een alternatief of een zijplot kan dan ook zijn dat iemand van de goede kant overloopt naar de slechte kant, maar aan het einde weer terugkomt - in deze theorie dus Ron, al komt er op dit moment nog een ander personage in mijn hoofd op.

Gevoelig voor manipulatie

Van al Harry's vrienden is Ron denk ik degene die zich het meest aantrekt van wat anderen denken, degene die 'cool' wil zijn. Hij zal het snelste geloven als er onzin wordt geschreven in de kranten en dat is waarom ik de kans voor hem het grootste inschat dat hij zal worden verleid om de makkelijke weg te nemen naar glorie, wat komt die uitspraak van Perkamentus nu zo mooi naar voren:

"Remember Cedric. Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort. Remember Cedric Diggory."

Nederlands: "Denk aan Carlo. Als er een moment komt dat jullie moeten kiezen tussen de juiste en de gemakkelijke weg, denk dan aan wat een jongen is overkomen die goed en vriendelijk en dapper was, omdat zijn pad tovallig gekruist werd door Heer Voldemort. Denk aan Carlo Kannewasser."

Ron lijkt me de meest geschikte kandidaat om die fout te maken, naast het feit dat hij redelijk makkelijk te manipuleren is - zie het Vuurbeker incident - is hij ook nog eens erg lui. De weg naar glorie lijkt moeilijk voor hem, want hij zal altijd in de schaduw blijven staan van Harry, maar als Harry er niet meer is....

Voldemorts meesterplan

Hoe kan Voldemort beter aan Harry laten zien dat liefde en vrienschap niets waard zijn dan door zijn beste vriend tegen hem te laten strijden. Hij kan Ron alles bieden wat hij ooit maar zou willen, macht, roem en geld. Natuurlijk kan hij niet zomaar bij het Nest aankloppen om te vragen of Ron wil komen buitenspelen, maar hij zal het subtiel doen en de grens tussen goed en kwaad laten vervagen (lees mijn column op HPwereld over dit onderwerp). Voor Voldemort zal het niet genoeg zijn om Harry zomaar te vermoorden, eerst zal hij willen laten zien dat alles waarvoor Harry vecht een illusie is, dat is namelijk de klassieke manier om je grootste vijand te verslaan. Hem verslaan door de overtuigingen waar zijn/haar leven op gebaseerd zijn verwijderen, zodat hij niet eens meer zal willen vechten. Natuurlijk is dat ook de manier waarop Harry Voldemort zal moeten verslaan, al zal Harry dat waarschijnlijk niet met opzet doen. Voldemort is begiftigd op het gebied van manipulatie en inpalming, dus een tiener met een verlangen naar macht zal een eitje zijn voor hem, hoe hij het gaat doen dat weet ik niet, maar dat hij het kan dat weet ik wel zeker.

Harry's dilemma

Wat als al het voorgaande ook echt zou gebeuren, zou Harry het kunnen opbrengen om tegen zijn beste vriend te vechten. Waarschijnlijk niet, wat nog maar eens de briljantheid van het plan van Voldemort zou onderstrepen. Harry zou nooit zijn beste vriend kunnen aanvallen, laat staan vermoorden als hij in de weg staat om Voldemort te vermoorden. Ik zie het al helemaal voor me: Ron die een speech houdt te vergelijken met wat Krinkel in SdW zegt en Harry die het niet wil accepteren en hem probeert over te halen om terug te keren naar de goede kant. Wanneer Ron dat niet wil doen zegt Harry dat hij niet tegen hem wil vechten en dat hij met hem mag doen wat hij wil. Ron heft zijn toverstok op om de Avada Kedavra vloek uit te spreken, maar op het laatste moment verandert hij van gedachte en richt zijn toverstok op een nietsvermoedende Dooddoener (bij voorkeur Fenrir), waarna Harry en Ron zij aan zij zullen vechten en Voldemort verslaan.

Ik denk dat ik dit plot ga gebruiken voor mijn fanfic, hoe onrealistisch het ook mag zijn. Lekker hoog Hollywood gehalte :P.

Ron komt terug

Wat echter niet kan is dat Ron ook echt slecht blijft of dat hij wordt vermoord terwijl hij nog aan de slechte kant staat. Hij zal zich eerst weer moeten keren naar de goede kant, wat lastig zal zijn omdat niemand het hem ooit zal vergeven en niemand hem ooit meer zal vertrouwen (behalve Harry en Hermelien misschien) of hij heeft een aandeel in de dood van Voldemort door op het laatste moment terug te keren en Harry te vertellen hoe hij Voldemort kan verslaan.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken