HP Headquarter » Essays

Essays


Vrije tijd bij tovenaars - Robin

Als je op Zweinstein studeert heb je ongelooflijk veel huiswerk. Je bent bijna altijd bezig met studeren, zelfs in de vakanties. Als je dan een keer vrij hebt ben je natuurlijk blij. Maar wat doen tovenaars in hun vrije tijd?

Als je de Harry Potter boeken leest, merk je nooit iets over normale leesboeken. Het lijkt erop dat niemand voor de lol leest, behalve Hermelien, en die leest alleen studieboeken. Kennen ze dan helemaal geen leesboeken? Er zullen toch vast wel boeken bestaan over bijvoorbeeld een beroemde tovenaar? De enige tovenaar waarvan bekend is dat hij een soort leesboeken schrijft, is Gladianus Smalhart, maar zijn boeken zijn tegelijkertijd studieboeken als een biografie. Deze boeken zijn dus ook niet echt om in je vrije tijd te lezen (al zullen veel heksen dit wel doen)

Als tovenaars iets moeten opzoeken, bijvoorbeeld een bepaalde spreuk, dan gaan ze naar de bieb. Dreuzels hebben ook een bieb, maar die staat vooral vol met leesboeken. Er staan wel enkele studieboeken, maar dat zijn er vaak in verhouding veel minder. Tovenaars zoeken alle informatie op in de bieb, of komen er in de praktijk achter. De leerlingen van Zweinstein gebruiken voor elk verslag de bieb. Dreuzels hebben het veel makkelijker. Die kijken gewoon even op internet, waar bijna alles te vinden is wat een dreuzel moet weten. Waarom bestaat zoiets niet ook voor de tovergemeenschap?

Tovenaars hebben ook geen computer. Ze kunnen dus ook geen games spellen, dus ook de Harry Potter games niet:P
Ze kunnen in hun vrije tijd dus niet even een spelletje gaan spelen. Ook kunnen ze geen verslagen typen op hun pc. Ze moeten alles met de hand schrijven. Het zou toch een stuk makkelijker gaan als ze een pc tot hun beschikking hadden.

Ook hebben tovenaars niet zoiets als een tv. Wij dreuzels, die opgegroeid zijn met tv, zullen dit vreemd vinden. Veel van ons dreuzels zullen de tv niet kunnen missen. Je volgt sport op tv, kijkt films of programma’s, kortom je vermaakt je met tv. Tovenaars hebben dit dus niet. Zij kunnen hun sport alleen volgen via de krant of door zelf naar een website te gaan. Dit lijkt mij best irritant, je wilt toch graag de wedstrijd van je favoriete Zwerkbal ploeg zien? Wat heb je eraan als je alleen de uitslag kan lezen. Natuurlijk zou je ook naar de wedstrijd zelf kunnen gaan, maar dat kost veel geld, en dat hebben veel tovenaars niet.

Van een radio is ook niet echt sprake in de tovenaars wereld. Professor Lupos draaide eens muziek met een platenspeler, maar er is niet echt bekend dat andere tovenaars dat ook doen. Hoe kan je als tovenaar dan naar je favoriete muziek luisteren? Je kunt volgens mij geen cd’s kopen, en je kan die al helemaal niet afspelen. Een platenspeler lijkt me iets wat ze van een dreuzel hebben gestolen, waardoor er maar weinig tovenaars zullen zijn die zoiets hebben. Ook lijkt het me sterk dat een tovenaars band een LP uitbrengt.

In Harry Potter en de Vuurbeker is er wel sprake van muziek, namelijk van de Witte Wieven. Deze band geeft op school een optreden. Is dit dan de enige oplossing om naar muziek te luisteren, door naar een concert te gaan? Dit lijkt me nogal sterk omdat de Witte Wieven erg populair zijn in de tovenaar gemeenschap. Er zullen veel tovenaars zijn die niet naar concerten kunnen gaan en dus op een andere manier naar de muziek moeten luisteren. Maar hoe?

Dreuzels hebben een heleboel verschillende sporten. Zo is er voor iedere dreuzel wel een sport te vinden. Tovenaars hebben ook deze luxe niet. Ze hebben, voor zover bekend, maar één echte sport, namelijk Zwerkbal. Er zullen toch ook vast wel tovenaars zijn die Zwerkbal niet leuk vinden, kijk maar naar Hermelien. Is het dan niet vervelend als je als tovenaar niet over een bepaalde club mee kan praten?

Natuurlijk zijn er ook leuke kanten aan het tovenaar zijn. Zo kun je toveren (wist je nog niet he?) Voor dreuzels lijkt dit heel leuk, maar voor tovenaars is het normaal. Voor hen is het dus helemaal niet iets speciaals om te doen in je vrije tijd. Dreuzels vinden het toch ook niet raar dat ze bijvoorbeeld een vaatwasser kunnen gebruiken? Ik denk dat tovenaars magie dus niet echt als vrije tijdsbesteding zien.

In hun vrije tijd doen tovenaars, zo blijkt uit de boeken, wel veel spelletjes zoals Knalpoker of Toverschaak. Maar dat gaat toch ook vervelen? Steeds dezelfde spelletjes spelen vind ik in ieder geval saai worden. Tovenaars hebben niet echt afwisselende dingen om te doen in hun vrijde tijd, naast Zwerbal, spelletjes of een stukje wandelen.

Tovenaars zijn dus, naast dat ze kunnen toveren, niet echt speciaal. Je zou zelfs kunnen beweren dat ze veel minder modern zijn dan dreuzels omdat ze veel minder moderne apparatuur gebruiken: ze schrijven met een veer, ze zoeken alles op in de bieb, ze hebben geen tv, ze kennen geen internet en van een vaatwasser hebben ze nog nooit gehoord. Je kunt daar dan wel tegen inbrengen dat ze niet alles nodig hebben omdat ze kunnen toveren, maar het zou ook voor hen een stuk makkelijker worden als ze bijvoorbeeld een pen gaan gebruiken.

Al met al lijkt het me best leuk om een tovenaar te zijn, maar dan moet er wel wat gaan veranderen. Het lijkt me dus goed om als tovenaar met een dreuzel te trouwen, dan kan je de verschillende werelden mengen. Zo kan je en toveren, en lekker internetten of tv kijken!


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken