HP Headquarter » Essays

Essays


Achter het zwarte gordijn - Matt

Met het zwarte gordijn bedoel ik niet zomaar een gordijn in een of ander huis, maar hét zwarte gordijn. Het gordijn waarachter Harry en Loena stemmen hoorden, waar ook Marcel en Ginny door werden aangetrokken en het gordijn dat het einde betekende van Sirius. Als je nu nog steeds niet weet welk gordijn ik bedoel moet je toch echt even Harry Potter en de Orde van de Feniks lezen ;).

Ik quote:

"Deze ruimte was groter dan de vorige, rechthoekig en schemerig. In het midden bevond zich een verdiept gedeelte; een enorme stenen kuil van minstens zes meter diep. Vanaf alle zijden liepen stenen vanken steil omlaag, alsof ze in een amfitheater waren, of in de rechtzaal waar Harry door de Wikenweegschaar was verhoord. In plaats van een stoel met ketenen stond midden in he kuil een stenen podium, waar een oude, afgebrokkelde, gescheurde stenen boog oprees. Het ding leek gammel dat het Harry verbaasde dat het nog niet was ingestort. Voor de boog, die niet door muren werd ondersteund, hing een een soort sluier of een gerafeld gordijn."

(HP OvdF, blz. 594)

Harry wordt door het gordijn aangetrokken en denkt dat er mensen achter schuilen. De enige andere die de stemmen ook hoort is Loena, maar Ginny en Marcel worden ook door het gordijn aangetrokken maar lijken geen stemmen te horen. Hermelien is uiteindelijk degene die Harry en de anderen uit de kamer weghaalt. Het feit dat behalve Harry alleen Loena de stemmen kan horen lijkt erg verdacht. Wie is immers degene die Harry op zijn eerste dag terug op Zweinstein vertelt dat er dieren zijn die de koetsen naar de school trekken? Juist Loena! Dan is er Marcel die de enige klasgenoot van Harry die de Terzielers ook kan zien. Ook al zegt Marcel niet dat hij stemmen hoort dat betekent nog niet dat hij ze echt niet heeft gehoord. Over Ginny weten we niet genoeg om te zeggen wat haar "link" met de dood is. Ze kan in ieder geval geen Terzielers zien, zoals duidelijk wordt wanneer ze met de Terzielers naar Londen willen vliegen. Ginny is echter wel een keer heel dichtbij de dood geweest, namelijk in boek 2, zoals jullie je allemaal wel zullen herinneren.

Even later komen ze allemaal weer terecht in deze kamer ondertussen vergezeld door een hele hoop Dooddoeners en leden van de Orde. Op het moment dat Perkamentus komt om de dag te redden valt Sirius door het gordijn en komt niet meer terug. Harry is ervan overtuigd dat ze Sirius alleen uit de poort hoeven te trekken, maar Lupos en Perkamentus vertellen hem later dat dat niet mogelijk is. Ze geven hem alleen geen uitleg, maar ze verbergen duidelijk iets. Perkamentus klinkt vrij zeker over het feit dat Sirius dood is en als Perkamentus iets zegt zal dat hoogst waarschijnlijk ook waar zijn (jammer genoeg).

Rowling heeft volgens mij bevestigd dat de kamer waar deze poort staat de kamer is waar de Verbloemisten de dood bestuderen. De eerste gedachte die ik kreeg toen ik dat hoorde was dat het een magische vorm van de guillotine moest zijn. De poort zou dan ook echt een poort zijn tussen leven en dood een mensvriendelijke variant van de elektrische stoel. Maar alweer zat ik ernaast; Rowling ontkent namelijk dat het een executiemiddel was en wie zou het beter weten dan zij. Hieruit worden we dus niet echt veel wijzer, dus is het tijd voor mijn vergezochte theorie.

Ik ga er nu vanuit dat als je door het gordijn gaat je ook echt dood bent. Ik stel me voor dat er achter het gordijn niets is en dan bedoel ik ook echt helemaal niets: geen bodem, geen muren, geen licht etc. Nu gaan we ons dus begeven op het glibberige pad van voorspellen wat er gebeurt als je dood gaat. Het waarschijnlijkst lijkt het me dat Sirius' lichaam wordt gescheiden van zijn ziel. Het blijkt namelijk wel uit de boeken van Rowling dat ze denkt dat de ziel bestaat (Dementors). Alleen is de ziel hier niet opgesloten in de vorm van een Dementor, maar is het vrij om overal heen te gaan. Het enige probleem is dat ze niet de levende wereld in kunnen gaan, vandaar de stemmen. Misschien is de ruimte achter het gordijn alleen voor overleden tovenaars. Dit zou kunnen verklaren waarom het gordijn geen effect heeft op Hermelien. Harry heeft dan immers zijn ouders achter het gordijn en voor Marcel, Ginny en eventueel Ron zouden er een hele hoop mensen achter het gordijn voor hun aan het wachten zijn.

Het verraderlijk is dat ze ook echt naar het gordijn worden toe getrokken. Dan zouden ze allemaal dood zijn en dat zou hun familie toch niet willen.... of juist wel! Degenen die het meest hebben geleden in hun leven lijken het sterkst te worden aangetrokken. Wat als de wereld achter het gordijn juist veel beter is en dus niet uit die massa van zwart zou bestaan waar Sirius' lichaam is in gevallen. Ik zei al dat ik dacht dat zijn ziel werd gescheiden van zijn lichaam, dus dan zou zijn ziel best wel eens in een fantastische wereld kunnen komen, waar ook Harry's ouders zijn. Dan zouden zijn ouders Harry dus uit zijn lijden willen verlossen net zoals geldt voor de anderen die veel hebben geleden. Of willen ze alleen een boodschap aan hen geven, om hun kracht te geven om verder te gaan met hun leven.

Ik realiseer me net dat dit essay helemaal nergens naar toe gaat. Nou ja, ik moest toch wat schrijven :p. Mijn fout is geweest dat ik aannam dat je dood bent als je door het gordijn gaat, anders had dit best interessant kunnen zijn, maar omdat ik daar toch geen vertrouwen in heb dat dat waar is, zal ik daar over een paar weken wel iets over schrijven. Ten slotte nog een quote van Perkamentus over de dood om dit mislukte essay nog enige betekenis te geven.

"Voor de goedgeordende geest is de dood tenslotte gewoon het volgende grote avontuur"

(Perkamentus HP SdW, blz. 219)


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken