HP Headquarter » Essays

Essays


Magie zonder toverstok - Matt

*****HBP Spoiler*****

Wat ik me afvroeg na de moord op Perkamentus was natuurlijk ten eerste: Waarom? Maar ten tweede en daar gaat dit essay over: kon Harry hem niet redden? Hij was tenslotte nog bij bewustzijn en kon alles zien, maar was alleen vastgebonden door een spreuk van Perkamentus. En in deel 5 (volgens mij, nog steeds uitgeleend) kon Harry zijn toverstok laten oplichten zonder hem in zijn hand te hebben. Hij zei gewoon Lumos en die toverstok gaf licht. Had Harry ook zonder toverstok zichzelf kunnen bevrijden en Perkamentus kunnen redden van de dood?

Wandless magic

Toveren zonder toverstok

Ik ga nu over op de Engelse term voor magie zonder toverstok "wandless magic", omdat dat gewoon veel korter is en ik in een enorm luie bui ben. Al in de eerste hoofdstukken van de Harry Potter serie komt wandless magic voor. Het teruggroeiende haar, het verschijnselen op het dak en natuurlijk het memorabele verdwijnende glas (van de slang). Dit zou dus moeten betekenen dat er ook kan worden getoverd zonder hulp van een toverstok en zelfs zonder de spreuk te kennen. Het is misschien een beetje ongecontroleerd en natuurlijk zonder opzet, maar in GvA doet Harry het alweer (behalve als hij toevallig zijn toverstok in zijn hand hield achter zijn rug en met een gecompliceerde omweg zijn tante opblies) en dit keer met opzet en waarschijnlijk met de juiste spreuk in zijn hoofd. Hij kon dus eigenlijk al nonverbale spreuken voordat hij dat zelf wist - en vergat het daarna weer in de lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten.

De functie van een toverstok

Maar waarvoor zou een toverstok dan nodig zijn als je ook zonder kan. Ik weet niet of dit door JKR zelf gezegd is of dat ik het ergens heb gelezen, maar een toverstok zou ervoor kunnen zorgen dat de magische krachten geconcentreerd werden naar een bepaald voorwerp, waardoor er meer controle mogelijk was. Klinkt leuk, maar een machtige tovenaar zou daar toch geen stok voor nodig hebben? Toch zou het zo kunnen zijn dat de toverstok de sterke eigenschappen van de eigenaar nog meer kracht geeft, vandaar ook 'de toverstok kiest de tovenaar, en niet andersom'. De magie die Harry echter zonder toverstok heeft uitgevoerd waren eigenlijk ver boven zijn niveau; verschijnselen leerde hij pas echt in zijn zesde jaar en dingen laten verdwijnen zal een eerstejaars ook nog wel niet kunnen (gevorderde transfiguratie?). De emoties zorgen voor een krachtigere spreuk dan Harry met een toverstok zou kunnen. Een beetje afdwalend: misschien kan Harry Voldemort het beste verslaan zonder toverstok, met al dat gedoe van priori incantatem etc. zou dat wel makkelijker zijn.

Is Harry zo vergeetachtig?!

Hoe kan Harry nou zo stom zijn dat hij wel zijn tante op kan blazen zonder toverstok, maar wel eerst naar zijn toverstok gaat zoeken als die uit zijn hand vliegt in zijn gevecht met Sneep; en hoe kan hij nou vergeten dat hij al nonverbale spreuken kan, terwijl hij duidelijk verbaasd was dat zijn toverstok oplichtte toen hij de spreuk zei. Hoe kan het bovendien dat hij is vergeten dat hij zelfs zonder de spreuk te kennen magie kan uitoefenen zoals hij dat in zijn kinderjaren deed. Misschien is dit een foutje van Rowling, misschien ook niet (laten we dat niet hopen anders zou Harry of aan een ernstige vorm van geheugenverlies leiden of zwakzinnig zijn). Moeten we er dan vanuit gaan dat wandless magic niet bestaat? Ik denk dat Rowling hier wel een fout heeft gemaakt maar niet zo'n enorme. Het was misschien een fout uit noodzaak voor het verhaal, Harry moest eerst leren dat hij ook zonder de spreuk hardop uit te spreken magie kon doen. Daarna kan hij misschien leren zonder toverstok te werken, en uiteindelijk zonder spreuk en toverstok, net zoals hij dat eerst kon. Dan zou hij een confrontatie aangaan met Voldemort en omdat die niet meer kan zien wat Harry's volgende spreuk zou zijn. Misschien weet Harry dan ook niet meer wat voor spreuk hij gaat doen, maar gaat het vanzelf. Dit lost dan ook het probleem van Occlumentie op, waar ik van verwacht dat Harry daar nooit goed in zal worden.

Kan iedereen zonder toverstok toveren?

Ook van Voldemort weten we dat hij het kon, hij kon immers de andere wezen bij hem in huis manipuleren en ze dingen laten vergeten. Zelfs Marcel heeft het ooit gedaan (door over de straat te stuiteren), je zou dan dus haast gaan denken dat iedereen het kan. Marcel kan echter ook een machtige tovenaar zijn, ondanks zijn stunteligheid. Dat heeft zich onder andere geuit in de SvP en ook in andere vakken lijkt hij al wat beter te worden. Hij had in ieder geval SLIJMBALlen voor Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Gedaanteverwisseling, Bezweringen en natuurlijk voor Kruidenkunde. Ik zal de komende herlezingen er op gaan letten of er nog meer verwijzingen zijn naar wandless magic, maar ik denk niet dat iedereen het zou kunnen. Alle volwassen tovenaars gebruiken nog toverstokken, zelfs Schouwers en zelfs Perkamentus en Voldemort.

Perkamentus redden

Emoties

Harry zat dan wel vast onder Perkamentus' spreuk, hij kon nog steeds nadenken en waarnemen. Voor magie is het echter niet nodig om de spreuk hardop te zeggen (non verbaal) en Harry had nonverbale spreuken als het goed is al onder de knie; opnieuw de vraag: fout van Rowling of achterlijke Harry. Het is ook mogelijk om een toverspreuk van een ander ongedaan te maken, dus had hij de vermoedelijke 'Petrificus Totalus' van Perkamentus met een simpele tegenbezwering ongedaan kunnen maken. Je kan in ieder geval niet ontkennen dat Harry geen wandless magic kan, maar waarom - voor de zoveelste keer - denkt Harry daar niet aan. Een reden die ik daarvoor kan bedenken is dat JKR dat heeft gedaan omdat Perkamentus nou eenmaal dood moest gaan, maar daar ben ik niet tevreden mee. Zou het dan zo kunnen zijn dat wandless magic alleen mogelijk is bij een sterke emotie?

Onverwachte moord

Terwijl Harry verstijfd onder zijn onzichtbaarheidmantel lag, had hij geen sterke emoties. Voor Draco voelde hij medelijden, maar geen haat of noemenswaardige woede (al zal het wel aanwezig zijn geweest). Ook bij de Dooddoeners was Harry redelijk neutraal en omdat Harry dacht dat Draco de moord niet zou kunnen plegen was er ook niet echt sprake van angst. De Dooddoeners hielden elkaar in bedwang en Perkamentus leek niet bang te zijn. Geen reden tot paniek dus. Dan komt Sneep en Harry denkt nog steeds dat Sneep aan de goede kant staat, al begrijpt hij niet waarom. Nog steeds geen bedreiging. Als Sneep dan de vloek des doods uitspreekt is er geen gelegenheid meer voor Harry om te reageren. Het ging te snel en er was geen tijd voor Harry om zijn woede of angst op te bouwen naar een niveau waarbij wandless magic mogelijk zou zijn. Een mooie theorie, zeg nou zelf.

Spreukloze magie

Waarom leren ze dan nog spreuken

Zoals ik eerder al zei kan Harry ook zonder de spreuk te kennen het beoogde effect bereiken. Misschien niet zo nauwkeurig als met spreuk, maar toch met het goede resultaat. Aangezien ze op Zweinstein nog steeds alle spreuken moeten kennen, zou het zo moeten zijn dat Harry een uitzondering is, maar dan heb je nog weer Marcel en Voldemort die de spreuken ook niet kenden en waarschijnlijk zijn er wel meer voorbeelden van te noemen. Spreuken zorgen er misschien voor dat de bijeffecten teniet worden gedaan, net zoals het pepermuntblad in de toverdrank Euphoria. Maar dit zou niet echt nodig zijn om Voldemort te verslaan, tenminste dat verwacht ik niet. Het kan natuurlijk zo zijn dat de onaangepaste soort magie er ook voor zou zorgen dat Harry dood zou gaan en dan zou een spreuk wel handig zijn, maar meestal zitten de bijwerkingen volgens mij bij het slachtoffer. In het geval van tante Margot lijkt het me bijvoorbeeld niet bepaald de bedoeling dat ze ook echt wegzweeft, maar dat kan ook gewoon een normaal effect zijn van een zwelbezwering.

Occlumentie

Dieper ingaand op de noodzakelijkheid van Occlumentie voor Harry. In een gevecht met Voldemort een volleerd Legilimens, kan Harry onmogelijk zijn gedachten verbergen, dus ook met nonverbale spreuken zou Harry geen schade kunnen uitrichten. Sneep kon Harry al met gemak verslaan en Voldemort is alleen nog maar machtiger en sterker dan Sneep. Maar stel nou eens dat Harry helemaal geen spreuk in zijn hoofd heeft, dat zou dus betekenen dat Voldemort hem niet kan counteren. Wat ook kan is dat een sterke emotie in de vorm van liefde Voldemort belemmert om Harry's gedachten binnen te dringen, maar dat hoort niet echt bij dit essay. Uiteindelijk moet het niet uitmaken dat Harry zijn gedachten niet kan afsluiten, omdat hij lief kan hebben. Die kracht moet je niet beperken door Occlumentie maar uitbuiten.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken