HP Headquarter » Essays

Essays


De avond waarop de jongen bleef leven - Matt

Pas sinds boek 3 weten we iets meer over de avond waarop Voldemort verdween, dankzij Harry's visioenen. Ik zal even kort op een rijtje zetten wat we allemaal al weten:
- Peter Pippeling verraadt de Potters aan Voldemort
- Voldemort duelleerde eerst met James die probeerde zijn gezin te beschermen
- James Potter werd vermoord, zeer waarschijnlijk met een Avada Kedavra
- Voldemort ging naar de kamer van Harry, waar Lily ook was
- Voldemort gaf Lily de keuze om uit de weg te gaan of te sterven
- Lily gaf haar leven voor Harry, Voldemort vermoord haar met Avada Kedavra
- Voldemort verdwijnt nadat hij heeft geprobeerd Harry te vermoorden
- Harry houdt een bliksemvormige litteken aan het voorval over

Het meest opvallende is natuurlijk dat Harry niet dood gaat na Voldemorts aanval. Dit wordt door Perkamentus uitgelegd als een bescherming door de liefde van zijn moeder.

Dit was mijn eerste theorie: Het leek me sterk dat dit de eerste keer in de geschiedenis van toverkunst was dat iemand zijn leven geeft voor een ander. Er was wel een mogelijkheid dat AK door Voldemort zelf was uitgevonden en dat er daarom nog nooit een geval bekend was. Het zou ook kunnen dat omdat Voldemort haar een keuze gaf ze een apart geval was en "onnodig" stierf. Volgens mij moest er dus nog iets anders zijn waardoor Harry het kon overleven, bijvoorbeeld een spreuk of een voorwerp. Dit idee heb ik overigens gekregen na het lezen van wat fan-fiction waarin een amulet Harry beschermde tegen AK. Nadat ik dit allemaal had uitgedacht bleek echter dat Rowling in een interview had gezegd dat er nog nooit iemand voor een ander was gestorven zoals Lily Potter. (Ik weet alleen niet meer welk interview het was, dus als iemand het toevallig weet mail me dan!) Weg theorie numero 1!

De tweede theorie is minder spectaculair, maar is heel wat waarschijnlijker, omdat dit nog niet is tegengesproken door Rowling en bestaat uit wat Voldemort en Perkamentus erover hebben gezegd. Voldemort zegt aan het einde van deel 4 wanneer ze op het kerkhof zijn: "Zijn moeder stierf in een poging hem te redden - en gaf hem daardoor onbewust een soort bescherming waarmee ik geen rekening had gehouden" en "Zijn moeder liet de sporen van haar offer op hem achter... dat is oeroude magie". Even verderop zegt hij dat hij dat eigenlijk had kunnen weten. Dit is natuurlijk dan wel raar nadat Rowling had gezegd dat Lily de eerste was die zo stierf! Maar Rowling zal het wel het beste weten en dus vertrouw ik maar op het interview. Perkamentus bevestigt in deel 5 dat die oeroude magie uit liefde bestaat, zoals iedereen wel zou verwachten. De verklaring zou dus zijn dat Lily onbewust "oeroude" magie had gebruikt en beschermde daarmee per ongeluk Harry (Ik zei toch dat deze theorie saai was).

Nou nu we denken te weten hoe Harry het heeft overleefd, rijst de vraag waarom Voldemort Lily de keuze gaf om te leven.

Hierover bestaan de wildste theorieën over waaronder “Lily was een dooddoener” en “Lily is de dochter van Voldemort”. Natuurlijk slaan deze helemaal nergens op en ze zijn door Rowling zelf ontkend. Wat is het dan wel? Waarom zou Voldemort het leven van een vrouw sparen terwijl hij lijkt te moorden zonder geweten. Het zou natuurlijk kunnen dat het een leugen was, maar Lily zegt er niet eens wat over wanneer ze tegenover Voldemort staat, waaruit je dus zou kunnen afleiden dat ze ook wist dat ze een keuze had. Hier kan ik nog eeuwen over doorpraten maar dat reserveer ik maar voor een andere keer. Ik denk dat dit meer bij de essay over Harry’s ogen past.

Als laatste ga ik kijken naar wat er met Voldemort gebeurde toen de spreuk niet werkte. De meest voor de hand liggende maar onlogische theorie is dat de spreuk terugkaatste. Ten eerste had Voldemort dan moeten sterven, zoals dat gaat wanneer een spreuk via een Protego schild terugkaatst en hetzelfde effect heeft als de gestuurde vloek. En ten tweede had Voldemort dan zijn lichaam moeten kunnen behouden, en niet uit een zwervende ziel moeten bestaan. Omdat er niet genoeg bewijs is dat Voldemort al te weinig mens meer was om nog te sterven zoals Hagrid in deel 1 suggereert, moet ik het hier helaas bij laten.

Een andere mogelijkheid is dat de spreuk helemaal niet terugkwam maar dat een door Harry zelf "uitgesproken" vloek ervoor zorgde dat Voldemorts ziel werd gescheiden van zijn lichaam. Dit klinkt misschien raar, maar het is niet onmogelijk. Zoals we in deel 1 hebben gezien kan Harry ook per ongeluk magie gebruiken, waarom zou hij het dan niet ook kunnen doen wanneer hij 1 jaar is. Als de liefde van zijn moeder ervoor zorgt dat hij zelfs al op zo jonge leeftijd een soort van instinct krijgt, waardoor hij zijn ouders wil wreken, zou hij best een spreuk kunnen gebruiken die krachtiger is dan AK. Wat gebeurt er dan met de AK van Voldemort, vragen jullie je dan af? Ook daar heb ik over nagedacht en het leek me wel iets dat de kracht van de vloek is overgebracht naar Harry's litteken en dat dat hem waarschijnlijk zal beschermen wanneer Voldemort hem zal proberen te vermoorden.

O ja, bijna vergeten. Rowling liet in een interview met muggelenet doorschemeren dat er nog iemand anders aanwezig was in het huis van de Potters op de nacht dat alles mis ging voor Voldemort. Ik heb zo het vermoeden dat dit Peter Pippeling aka Wormstaart was komen kijken. Hij zou immers in de gedaante van een rat kunnen ontsnappen uit het ontplofte huis, want dat is nog een van de geheimzinnige gebeurtenissen. Een AK heeft normaal gesproken geen bijwerkingen, zoals een ontploffing. Kijk maar naar het huis van de Vilijnen dat er nog gewoon staat nadat Voldemort 3 mensen had vermoord. Dit hoort misschien bij de vreemde “terugkaatsing” genoemd in de vorige alinea.

Nou dit was mijn eerste essay, ik weet dat het nogal kort is maar ik wilde jullie alvast een voorproefje geven en ik wil graag nog genoeg stof overhouden voor nog meer essays.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken