HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Samenwerkingen
Helaas, helaas... Zoals sommigen misschien al hebben vernomen zijn meerdere samenwerkingen met andere sites voortijdig afgeblazen. Potterfan is niet geworden wat het plan was en de vraag is of het nog ooit zal worden zoals het plan was; De nieuwsbrief met HP Wereld is door mij afgeblazen, mede door het voortdurend tijdsgebrek aan beide kanten (wanneer ik tijd had, had hij geen tijd; als ik geen tijd had, dan kwam hij weer met een leuk plan). Hmm... nog meer mislukte samenwerkingen?

Door schade en schande wijs geworden, kan ik concluderen dat samenwerken ontzettend lastig is - al is de kans groot dat je dat zelf ook hebt ondervonden. De resultaten die kunnen worden bereikt zijn de vele moeilijkheden achteraf toch wel waard, tenzij het om schoolwerk gaat dan; dan is het resultaat nutteloos. Toch vind er ook achter de schermen bij deze website een hoop samenwerking plaats, al weet ik niet zeker of de anderen het daarmee eens zijn. Wat dat betreft is het misschien toch beter om te spreken van een dictatuur, omdat ik degene ben die alle grote beslissingen maak. Nooit zal je me echter kunnen beschuldigen voor het niet luisteren naar de ideeën van anderen en hoewel dat geen garantie is voor een goed resultaat ben ik van mening dat het de kwaliteit in ieder geval zal verhogen.

Het ironische is dat de twee personen uit de staff die ik het minst goed ken - ik heb ze nog niet eens in persoon ontmoet - de meeste ideeën brengen en ook ten uitvoer brengen, bij dezen dus mijn dank aan Stefan en eVoLi! Nou zal dat ook wel komen, omdat ik mijn vrienden helemaal gek heb gemaakt met vragen naar nieuwe ideeën dat hun hersenen nu uitgehold zijn... Ik zal helaas mijn mening van enkele columns geleden moeten herzien; ik heb toen gezegd dat ik het schandalig vond dat de grotere sites bij de kleine sites mensen weghalen. Het argument dat ik toen gaf was dat dit de originaliteit niet ten goede komt, maar het is juist zo dat door samenwerking meer van deze originele ideeën tot uitvoer kunnen worden gebracht. Hierbij dus ook mijn nederige excuses aan de webmasters die ik volgens geruchten heb gekwetst met die column.

Zo wordt deze column helemaal niks, met al die bedankjes en het-spijt-me's. Tijd voor een hoger HP gehalte: in een onbenullig tussenuur, verlaten door mijn vrienden die al lekker thuis zaten (oké, logisch als het om het negende uur gaat...) bedacht ik in een vlaag van inspiratie dat de drie-eenheid van HP verdacht veel leek op de drie-eenheid die op dit moment de top van HPHQ bezet. Misschien niet qua persoonlijkheid, al sluit ik dat niet uit, maar eerder qua samenstelling die ik in het echt haast nooit terugzie. Hechte vriendschappen van drie personen mogen al redelijk uitzonderlijk genoemd worden in mijn omgeving, waarschijnlijk door het opkomende individualisme of door toeval; maar in mijn directe omgeving ken ik geen drie-eenheid die bestaat uit twee jongens en een meisje. Niet op de manier die JKR voor ons heeft beschreven in ieder geval, natuurlijk wel een jongen met een vriendin en een beste vriend, maar dat is dan ontstaan door de relatie en niet uit vriendschap.

Het punt is dat de samenwerking bij het HP-trio toch door die vreemde samenstelling behoorlijk goed is, waarschijnlijk juist mede daardoor. Het is moeilijk om buiten het uiterlijk een duidelijk punt te vinden waarin alle mannen van alle vrouwen verschillen. Ze zijn er wel, aangenomen dat de grote clichés waar zijn: Vrouwen kunnen beter hun gevoelens uiten en onder woorden brengen, mannen gaan meer voor 'geen woorden maar daden' en meer voorbeelden schieten me op dit moment niet te binnen. Maar binnen de groep mannen zijn er ook weer verschillende uitersten, zelfs zo ver dat ze het gebied van de vrouwen overlappen (de man die het beste zijn gevoelens kan uiten zal hoogstwaarschijnlijk nog boven de vrouw die het slechtst haar gevoelens kan uiten zitten en omgekeerd voor het andere cliché).

Toch is er één voor mij duidelijk verschil dat ik zie als ik bij mij op school rondkijk, meisjes lijken over het algemeen een stuk ijveriger en bereid om extra dingen te doen dan jongens. Is Hermelien daar dan misschien een wellicht ietwat overdreven voorbeeld van? Of zijn Harry en Ron voorbeelden van typische jongens / mannen? Het 'geen woorden maar daden' cliché lijkt hier tenslotte toch wel overduidelijk, vooral in het geval van Harry. Zorgt de combinatie van twee mannen en een vrouw dan misschien voor een uitzonderlijke samenwerking. Baseren op een fictief werk is alles behalve betrouwbaar te noemen, maar ook JKR heeft zich te houden aan de eigenschappen van mannen en vrouwen om geloofwaardig te blijven. Dus wie weet schuilt er nog een kern van waarheid in het verhaal dat de meesten van ons nooit eruit zouden lichten.


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken