HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Fanfics
Wat gaat de tijd toch snel, dit is alweer mijn tiende column voor HP wereld. Ik houd me aan mijn beloftes, dus deze week zal ik het gaan hebben over fanfictions. Fanfictions zijn verhalen gebaseerd op een bestaand werk, in ons geval dus de Harry Potter boeken. Dit kan variëren van korte verhaaltjes, zogenaamde one-shots, tot volledige boeken.

Als toegewijde HP fan heb je vast wel eens gehoord van Dennis Hoogeveen die een compleet zesde Harry Potter boek heeft geschreven. Eerlijk gezegd heb ik het verhaal nooit uitgelezen, omdat ik me aan zijn stijl ergerde – nooit verder gekomen dan hoofdstuk twee… In plaats van verder te lezen in ‘Harry Potter en de Fakkel met de Groene Vlammen’ (titel niet echt origineel trouwens, maar dat terzijde) ging ik op zoek naar Fanfictions in Rowling stijl. Met verborgen aanwijzingen enzovoorts, jammer genoeg heb ik die nog steeds niet gevonden, al komen enkele wel een heel klein beetje in de buurt.

Op het moment ben ik nog aan het zoeken naar een Nederlandse fanfic site waar ik mijn hart kan luchten. Ik ben zelf namelijk ook begonnen aan een fanfic, mijn versie van HP 7. Het is pas mijn eerste poging dus verwacht er niet te veel van, de eerste reacties waren in ieder geval positief, maar hierin schuilt ook het grootste gevaar bij het publiceren op het internet. Bij vrijwel alle fanfic sites is het mogelijk om een ‘review’ achter te laten over het verhaal. Meestal bestaat dit uit veel geslijm (I absolutely loved your fanfic – yeah right), terwijl het mij juist leuker lijkt om met opbouwende kritiek te werken. Maar sommige mensen raken zo snel ontmoedigd als ze slecht commentaar krijgen dat het wel zonder zou zijn voor de hoeveelheid van het aanbod.

*De links naar de fanfic pagina’s die ik in mijn verhaal noem komen helemaal onderaan*

Even afgedwaald, ik had het over Nederlandse Fanfic sites. Potternetwerk heeft enkele weken geleden HPfanfics.be overgenomen en al was dat best een leuke site, er was niet erg veel content. Nu zal dat waarschijnlijk ook komen door het kleine aantal fanfiction schrijvers in Nederland, dus aan degenen van jullie die geen problemen hebben met het lezen van Engelse verhalen adviseer ik vooral te gaan naar Engelse Fanfic sites. Voorbeelden daarvan zijn de Mugglenetfanfics, Veritaserum fanfics (erg handig rating systeem) of Fiction Alley. Dit zijn echt de topsites, natuurlijk komen daaronder ook nog een hele rits websites, maar meestal besluiten mensen het toch op meerdere pagina’s te publiceren en dan kom je al snel op de drie bovenstaande pagina’s.

Kom op bij de les blijven… Nederlandse fanfics. Nou ik heb wat research gedaan en jammer genoeg heb ik mijn conclusie niet kunnen aanpassen. Het dichts in de buurt komen verschillende fora, maar daar is het jammer genoeg erg lastig te zoeken. Maar ik zal jullie op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Als je mijn eerdere columns hebt gelezen heb je vast al gemerkt hoe vaak ik op ideeën kom door het lezen van fanfics en inderdaad is het een enorme bron van inspiratie en informatie, misschien dus ook een goede tip voor andere webmasters: lees fanfics.

Wat ik vooral zo leuk vind aan fanfics is dat ik steeds nieuwe dingen lees over karakters waar ik zo aan gehecht ben geraakt en al kan waarschijnlijk niemand tippen aan JK Rowling, de grote lijnen worden meestal wel goed gevolgd. Het is een uitstekend medicijn na het lezen van een Harry Potter boek, ik krijg dan tenminste altijd een leeg gevoel van binnen, vooral als het boek op dat moment het laatste in de serie is. Na de uitgave van HP 7 zal ik dus waarschijnlijk half dood zijn, maar dan zijn daar gelukkig nog altijd de fanfics.

Ook interessant om te bekijken zijn de pagina’s die zich richten op specifieke ships (voor uitleg lees mijn vorige column). Er woedt vooral een strijd tussen het Harry/Ginny kamp en het Harry/Hermelien kamp en hypocriet als ik ben profiteer ik van beide zijden. Mijn favorieten zijn Portkey en HGnetwork, maar ook op de drie eerder genoemde sites kan je veel vinden over deze zogenaamde ‘romantische fanfics’.

Als je trouwens nog een goede fanfic weet of denkt dat je zelf een aardige poging hebt gedaan – of denkt dat je JKR hebt overtroffen – stuur me het verhaal dan, ik vind het altijd leuk om ze te lezen. En op een dag zal ik ook de fanfic van Dennis Hoogeveen een keer uitlezen, misschien heb ik me vergist in zijn stijl, je weet het maar nooit.

Mugglenet fanfics
Veritaserum fanfics
Fiction Alley
Portkey
HG Network
Potterfics (Potternetwerk)
Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken