HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Ships
Na een afwezigheid van 2 weken – toetsweek en nog een andere smoes – ben ik weer terug om columns te schrijven. Deze week was het Valentijnsdag dus daarom ga ik deze week eens echt over liefde schrijven, als in een relatie (vanaf nu besproken met het Engelse woord ‘ship’ – meervoud ‘ships’ – van relationship en worship. Dus niet van schepen als je dat mocht denken toen je de titel las). Een onderwerp dat ik wekenlang zorgvuldig heb gemeden, omdat mijn liefdesleven op dit moment (eigenlijk al heel lang niet meer) zo spetterend is – ik ben dus nog vrijgezel - hint hint ;).

Als je alle hoofdkarakters (Harry, Ron, Marcel, Hermelien, Ginny en Loena) neemt en ervan uit gaat dat er geen relaties kunnen komen tussen hetzelfde geslacht, zijn er al 6 mogelijkheden. Als je dan ook nog personages als Draco en Cho erbij betrekt zijn dat er alweer een heel stuk meer. En dan zijn er nog een heleboel achtergrondkarakters als Daan, Simon, Parvati etc. Ik ga het deze keer alleen maar over mogelijke relaties van Harry hebben – en ga er maar niet vanuit dat ik hier in de komende tijd nog wat over zal schrijven – omdat de rest er gewoon niet echt toe doet, ze zijn niet belangrijk voor het verhaal.

Voordat we beginnen zal ik alvast zeggen wat mijn favoriete ‘ships’ (relaties) zijn, zodat jullie zien dat mijn mening niet bepaald objectief is en dus niet alles zomaar hoeft aan te nemen wat ik nu ga zeggen. Mijn favoriete ships zijn: Harry/Hermelien, Marcel/Ginny en Ron/Loena. Zo dat komt allemaal mooi uit, jammer genoeg kan Harry/Hermelien al niet, aangezien JKR hoogstpersoonlijk dit heeft ontkent, volgens Emerson van Mugglenet zijn Harry/Hermelien shippers trouwens ‘delusional’ wat zo iets betekent als een psychische aandoening waarbij je het overduidelijke niet ziet. Nu voel ik me niet echt beledigd, omdat ik weet dat het niet kan (en niet kon zelfs al voor het interview met JKR) maar het alsnog mijn favoriete ship is en zal blijven. Voor de bezoekers van mijn website, nee ik ben geen hypocriet, ik dácht alleen maar dat ik aanhanger was van Harry/Ginny, maar ik hield mezelf voor de gek.

Harry/Loena
Laat ik maar beginnen met de meest onwaarschijnlijke van het stel. Loena is iemand die Harry aan het lachen kan maken en hem kan helpen bij het verwerken van verdriet. Dat is eigenlijk waar vriendschap om gaat, nu zou die vriendschap in theorie kunnen uitgroeien tot iets groters, maar Harry zelf walgde al van het idee, zoals we zagen toen hij haar vroeg om mee te gaan naar Slakhoorns feestje. Bovendien lijkt Loena geen bovenmatige interesse in Harry te hebben, eerder in Ron, en ik denk niet dat ze Harry ooit zo ver zal kunnen krijgen mee te gaan zoeken naar de Kreukelhoornige Snottifant en dat zal waarschijnlijk wel een van de vereisten zijn voor een partner van Loena.

Harry/Cho
Heel erg onwaarschijnlijk, gezien het feit dat ze elkaar nauwelijks meer durven aan te kijken. Nou zou dat over de jaren wel weer kunnen verdwijnen, maar ik denk toch dat Harry Cho te veel aan Carlo zal doen denken, ongeacht of ze echt van Carlo hield of niet. Het is toch nog een connectie met een dood waar ze het moeilijk mee heeft gehad en nog steeds heeft, Harry heeft niet de mogelijkheden om haar te troosten en dus zal het allemaal op niets uitlopen, maar dat is mijn mening. Laat ik er maar niet te veel woorden aan vuil maken dan, kort gezegd: in mijn ogen een ‘no go’.

Harry/Ginny
Dit is de meest reële ship van het stel en hoewel ik er niet echt iets tegen heb, ligt mijn hart toch ergens anders, maar dat weten jullie al. Tot en met Gevangene van Azkaban was ik aanhanger van deze ship, sindsdien Harry/Hermelien all the way. Wat hier zo mooi aan is, is dat Ginny Harry eerst als een held zag en niet zoals hij in het echt was. Nu werd hij aan het einde van Geheime Kamer ook echt háár held en dat was de reden dat ik hier fan van was – vanwege het heldencomplex. Pas sinds Harry’s vijfde jaar hebben Ginny en Harry een echte vriendschap en leert Ginny Harry kennen zoals hij werkelijk is en nog steeds is ze verliefd op hem, nou is dat nou niet even mooi…
Aan de ene kant passen ze natuurlijk wel heel goed bij elkaar, zoals Rowling ooit benadrukte: Ginny is eigenlijk Harry’s evenbeeld, zijn gelijke. Niet alleen is ze niet bang om tegen Harry in te gaan, maar ook is zij de enige jongere die al tegen Voldemort heeft gevochten en eigenlijk had gewonnen, als het niet voor Harry’s stupiditeit was geweest om een dagboek uit de wc-pot te graaien. Ze blijkt ook nog eens een getalenteerde heks te zijn, iets wat Harry goed kan gebruiken in zijn strijd tegen Voldemort; jammer genoeg gaat dat ook niet door omdat hij zo nobel is (of stom hoe je het ook wil noemen). Een leuke bijkomstigheid is dat Harry dan ook echt een lid wordt van de familie die hij als zijn familie ziet.
Ik denk ook dat, als ze allebei de laatste strijd overleven, ze zullen trouwen en het boek zal eindigen met “…en ze leefden nog lang en gelukkig” – dat kan trouwens eigenlijk niet omdat het moet eindigen met “scar”, maar dat terzijde.
Waarom mijn mening is veranderd sinds Vuurbeker? Nou eigenlijk heb ik helemaal niets tegen Ginny, wat vrij bijzonder lijkt als je kijkt naar alle fanfics van Harry/Hermelien shippers waar Ginny meestal als een echte heks (en dan niet in de zin van een vrouwelijke tovenaar) wordt neergezet. Het was meer dat ik Harry en Hermelien liever bij elkaar zag dan Harry en Ginny. Zo, ik hoop dat ik hiermee niemand beledigd heb en als dat wel zo was: jammer voor je!

Harry/Hermelien
Mijn favoriete ship onder mijn favoriete ships, ik ben hier zelfs zo helemaal weg van dat alle fanfics die ik lees deze romance als achtergrond hebben. Het is zo’n mooie relatie omdat ze ten eerste elkaars eerste vriend waren – Ron niet meegeteld – want ik denk eigenlijk niet dat Hermelien vrienden had toen ze nog klein was. Ze krijgen uiteindelijk alleen een platonische relatie (alleen maar een geestelijke relatie, niet fysiek), wat voor mij echter niet genoeg is. Ten tweede omdat ze zolang al met elkaar leven zonder elkaar echt als serieuze kandidaat te zien voor een relatie en dat terwijl ze eigenlijk fysiek erg comfortabel zijn met elkaar, zo was er de kus op de wang en verscheidene omhelzingen. Nu bleek dit achteraf slechts een beeld van vriendschap, als we Rowling tenminste mogen geloven en dat mogen we – moeten we zelfs.
Ik zal jullie niet vervelen met nutteloze bewijzen, omdat er niets te bewijzen valt (zie de regel hierboven). In plaats daarvan wil ik jullie laten zien hoe mooi het zou zijn als het wel zou kunnen.
Hermelien heeft in tegenstelling tot Ron nooit haar vriendschap met Harry verloochend, zelfs niet toen ze zelf onder druk kwam te staan tijdens haar kortstondige relatie met Kruml. Ze heeft altijd vertrouwen gehad in Harry’s kunnen, ook wanneer hij die zelf niet had, bovendien is ze nooit jaloers geweest op Harry als persoon, alweer in tegenstelling tot Ron, het gedoe rond het toverdrankenboek was niet om Harry als persoon maar om zijn prestaties. Ze heeft trouwens ook geen reden om jaloers te zijn op Harry, omdat ze uitblinkt in gebieden waar Harry geen directe concurrent is en vice versa.
Wat me echt definitief over de streep heeft getrokken zijn echter de fanfictions, de verhalen zijn gewoon beter. Dit ligt niet aan de kwaliteit van de schrijvers, maar aan het feit dat we al zo veel meer over Hermelien weten dan over Ginny, we weten nog niet hoe Ginny eigenlijk is. Dat laat natuurlijk veel ruimte open voor fantasie, maar dat is nou net waar het de meeste schrijvers aan ontbreekt, iets om mee te werken uit de briljante werken van Rowling.
Wat me ook nog opviel in de fanfics was de aanwezigheid van een erg fysieke relatie tussen Harry en Ginny en dat is nou eenmaal niet mijn smaak van romantiek. Ik kick nou eenmaal op intelligente relaties en hoewel Harry/Ginny nog best intelligent kan zijn, is het gehalte bij Harry/Hermelien natuurlijk een stuk hoger, vooral vanwege Hermeliens karakter.

Op dit moment is er veel te lezen voor alle Harry/Hermelien shippers, ook voor de Harry/Ginny shippers trouwens. Voor de H/Hr aanbidders is er Portkey (www.portkey.com) en voor de H/G lovers is er HGnetwork (www.hgnetwork.co.uk/siye/). Volgende week zal ik meer vertellen over fanfics, maar ondertussen veel leesplezier met deze twee sites.


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken