HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Voldemort, Jeweetwel of Hij Die Niet Genoemd Mag Worden
‘Fear of a name increases fear of a thing itself.’

Ik heb mijn Nederlandse vertaling even niet bij de hand, maar in het Engels klinkt deze zin toch veel mooier. Vrij vertaald: ‘angst voor de naam vergroot de angst voor de persoon zelf.’ In dit geval dus Voldemort, zelfs na ruim 16 jaar zijn de mensen nog steeds bang zijn naam uit te spreken. Een naam die hij zelf heeft uitgekozen en waarmee hij terreur over de hele wereld heeft verspreid.

Dat mensen nog steeds bang zijn voor de naam zegt veel over de angst die de persoon inboezemt en voor hoeveel ellende Voldemort heeft gezorgd in de tijd dat hij over de wereld ‘heerste’. Ik weet niet of we dit verschijnsel ook in de echte wereld kennen, maar natuurlijk is dit gewoon fictie, dus hoeven we daar niet echt rekening mee te houden. Maar ik kan me voorstellen dat mensen nog steeds bang zijn voor de naam Hitler (excuses aan deze mensen voor het gebruiken van de naam, al zullen deze niet zo snel op een Harry Potter pagina komen). Het is niet de combinatie van letters of de klank die de naam verschrikkelijk maakt, maar de herinnering aan de daden van de persoon – niet eens aan de persoon zelf als je er goed over nadenkt.

We zijn echter nooit de verhalen te weten gekomen van de schanddaden van Voldemort zelf, op de aanval op de Potters na, wel af en toe van de Dooddoeners, maar zelfs dan zonder al te veel details. De mensen waren te bang om erover te praten, de reden daarvoor ben ik nog niet te weten gekomen, maar ik ben nog te jong geloof ik. Maar ze moeten wel afschuwelijk zijn, gruwelijke moorden, grote aanslagen en misschien dingen ver buiten mijn voorstellingsvermogen (en waarschijnlijk ook buiten die van Rowling).

Rowling heeft waarschijnlijk zo’n figuur neergezet om het absolute kwaad neer te zetten, waar Harry geen medelijden mee hoeft te hebben wanneer hij hem vermoord. Maar toch verandert dat behoorlijk in Halfbloed-Prins, hij krijgt een menselijker gezicht. Niet letterlijk natuurlijk, maar Harry ziet hoe hij was toen hij nog mens was en hij krijgt toch medelijden met Voldemort of in ieder geval Marten Vilijn. Perkamentus gaat daar tegenin, maar waarom heeft zelfs de grootste en meest wijze tovenaar van zijn tijd geen medelijden voor Voldemort? Er is genoeg om medelijden mee te hebben, van Voldemorts eenzame jeugd tot zijn verkeerde keuzes. Toch werkt het niet zo, want Voldemort is slecht geboren, de keuzes die hij heeft gemaakt zijn daar bewijs van, een gelukkige of ongelukkige jeugd is onbelangrijk. Harry is in zo veel opzichten Voldemorts evenbeeld, maar ook zijn tegenhanger. Hun levens lijken sterk op elkaar, maar ze zijn anders geworden.

Maar hoe kan je nou iemand veroordelen op iets wat eigenlijk zichzelf is, want als we ervan uitgaan dat Voldemort nou eenmaal slecht is geboren, wat is dan onze rechtvaardiging om hem te vermoorden? In de echte wereld zien we dit gebeuren in rechtzaken waarin de advocaten willen aantonen dat geweld nou eenmaal in de genen van de dader zit en dat hij er niets aan kan doen. Ik vind het erg moeilijk om hier een reden voor te bedenken, want Voldemort kan er nou eenmaal niets aan doen. Zelfs als we er niet vanuit gaan dat Voldemort slecht is geboren dan komen we er denk ik niet uit. Want wat zou er dan voor zorgen dat hij de keuzes maakt die hij maakt, heeft hij dan iets van een slechte geest?

Voor de zoveelste keer in de weken dat ik al weer serieus over Harry Potter schrijf kom ik erachter dat ik gewoon te diep aan het graven ben. Rowling mag dan wel een genie zijn, maar ik betwijfel of zelfs zij zo ver heeft nagedacht over het kwaad in Voldemort en daar ook een logische verklaring voor kan geven. Mocht jij dé oplossing zien voor dit probleem neem dan contact met me op, want ik kom er echt niet uit.

Tot slot wil ik nog even verder gaan met het belang voor de toverwereld om hun angst voor de naam en ook voor Voldemort te verliezen. Ik weet niet of iemand het heeft opgemerkt, maar de enigen die Voldemorts naam durven uit te spreken zijn drie tieners die al een heel leven achter zich hebben. Ik zou graag een prijs uitloven voor de mensen die deze tieners kan identificeren, maar ten eerste heb ik niets om aan te bieden en ten tweede heb je het antwoord binnen een paar seconden opgezocht (als je het nog niet wist dan).

Het antwoord dan maar: Harry, Hermelien en….. Ginny! Oké, een beetje overdreven, maar ik wilde laten zien dat ik de boeken goed heb doorgelezen en als een van de eersten, zelfs nog voordat het op de Engelse fora verscheen heb opgemerkt dat Ginny óók Voldemorts naam heeft genoemd. Voor de freaks die het nu nog steeds niet hebben gevonden: het staat – in mijn boek tenminste – op pagina 486 tijdens het laatste gesprek tussen Harry en Ginny (het uitmaken). Dit zijn dus de mensen die het moeten gaan doen, zij moeten de mensen overhalen hun angst voor Voldemort van zich af te gooien. Want daarmee zal Voldemort een van zijn grootste wapens verliezen: terreur, de kunst om mensen bang te maken waardoor ze al verloren hebben voordat ze zijn begonnen.


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken