HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
The movies
Zozo alweer mijn vijfde essay, dat betekent dat ik al ruim een maand voor HPwereld schrijf en in die maand heb ik een keer over Sneep geschreven, een keer over tijdreizen en twee keer over Zweinstein. De columns worden alleen steeds korter, maar deze week kom ik met een lang verhaal van de goede en slechte dingen van de HP films. Als column schrijver moet je ook reageren op recente onderwerpen. En de films, ondanks het feit dat het niet langer recent genoemd mag worden (Vuurbeker is al bijna twee maanden uit), zijn belangrijk onderwerpen.

Sinds drie maanden ben ik in het bezit van een volledige DVD collectie van Harry Potter, ik had al ooit de Geheime Kamer gekregen, maar bij een aanbieding bij de Makro heb ik ook het eerste en derde deel gekocht. Voor een grote Harry Potter fan als ik, is het natuurlijk een schande dat het zo lang duurde voordat ik ze had gekocht, maar aan de andere kant was ik nooit echt een fan van de films. De redenen: (ik ga nu alle clichés uit de kast halen die ze ook bij recensies in kranten gebruiken) ik begin bij de Steen der Wijzen:

Steen der Wijzen

Ik heb wel eens mensen gehoord die vonden dat de films te kort waren en dat ze gewoon de volledige, vier uur durende film hadden moeten uitgeven. Laat ik het daar nou niet mee eens zijn. Ook al ben ik een enorme fan van de boeken en kunnen de boeken mij niet dik genoeg zijn, ik kom die film echt niet meer in één keer door. De eerste keer natuurlijk wel, maar die keer kan ik me haast niet meer herinneren. De lengte is niet eens mijn grootste probleem, het is het feit dat die film haast niet vooruit te branden is. Voordat de film zo’n beetje op gang komt zijn we al over de helft van de film. Oké, het begin was best vermakelijk, met de Duffelingen en Hagrid, maar bij elke keer dat ik de film weer terugzie ga ik me steeds meer ergeren aan het eerste deel. Voor een deel, omdat ik ze al zo wat uit mijn hoofd ken, maar volgens mij ook omdat het gewoonweg saai te noemen is. Geen actie, geen humor (of Britse humor dat ik amper begrijp)! Vooruit dan, het was nodig om ook de mensen die Harry Potter niet kenden de film te laten begrijpen, maar moest het nou zo lang? Een voorbeeld, de reis naar Zweinstein duurt 3 scènes, kunnen ze dat niet wat inkorten en dan Foppe er in gooien? Ik hoorde dat ze Foppe eruit hadden gelaten door technische problemen, maar kom op, dat zorgt tenminste nog voor wat humor. En dan komen we in het deel waar de actie begint, nou nou wat heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten (sarcastisch trouwens). En dan nog de keuze voor de vliegende sleutels en duivelsstrik in plaats van de toverdranken scène die ik al helemaal voor me zag, ik ben nou eenmaal fan van het karakter Hermelien. En dan het einde…. Laat ook maar, misschien is dit allemaal nutteloos, omdat het gewoon een kinderfilm was en ik al veel te oud ben om ze nog te bekijken, excuseer mij… Maar laat ik de positieve punten van de eerste film niet vergeten. Het was zeker trouw aan het boek en de cast voldeed voor het grootste deel aan mijn idee van de boeken.

Geheime kamer

Wat voor de eerste film geldt, geldt ook zo’n beetje voor de tweede, met voor mijn gevoel rare keuzes in wat ze weglaten en erin stoppen. Ik vond het al wel meer een geheel vormen in tegenstelling tot Steen der Wijzen, waar het plot pas in de laatste paar scènes wordt gezet. Dat ligt waarschijnlijk ook weer gedeeltelijk aan het boek, waar meer aanwijzingen staan naar de Geheime Kamer en het dagboek door het hele boek. De scènes van de Geheime Kamer zelf vond ik zelfs erg goed. Ik hoor gewoon bij de generatie van actiefilms en gevechten op leven en dood. Ik ging me alleen steeds meer aan de cast ergeren, wat ik in de eerste film nog kon verdragen, daar werd ik in Geheime Kamer soms ziek van het overdreven acteerwerk van Daniel en Emma, maar dat kan aan mij liggen.

Gevangene van Azkaban

Verder met Gevangene van Azkaban. Zeker geen slechte film, maar gewoon niet mijn type film. Vooral omdat ik de laatste jaren meer neig naar de epische films, zoals Lord of the Rings. Het boek Gevangene van Azkaban geldt als een van mijn favoriete boeken met andere genres inbegrepen. Het onderwerp, onvoorwaardelijke vriendschap, is erg ontroerend en het verraad en de geheime identiteit van Schurfie is gewoon briljant te noemen. De film straalde ook vriendschap uit, maar ik kan niet helpen om de film soms nogal zielig te vinden. Herinner je je nog die scène waarin Harry, Ron en Hermelien uitkijken op de executie van Scheurbek? Dan weet je vast ook nog die ‘groepsknuffel’ die gewoon te zielig was voor woorden, en dan op een slechte manier. En dan steeds Harry die Hermelien probeert te beschermen als ze terug gaan in de tijd, als je daar naar kijkt moet je gewoon haast kotsen. Ik begrijp echt niet wat die regisseur dacht toen hij die scènes maakte, maar dit zachte eitjes gedoe past ook echt niet bij de boeken. Zoals ik al zei, niet mijn smaak…

Vuurbeker

Nu dan: Harry Potter en de Vuurbeker. Ze hebben ernstig geknipt in de boeken om het binnen de drie uur te houden, maar dit is de enige film uit de Harry Potter reeks die ik ook echt meteen leuk vond en nog steeds echt leuk vindt. Misschien ook omdat ik hem pas één keer heb gezien, maar ik verwacht dat deze film me ook langer bij zal blijven. De humor was soms echt briljant en al vond ik de actie scènes een beetje overdreven, ze waren best spannend. De Hoornstaart achtervolging was totaal anders dan in het boek en nogal onrealistisch (hoewel, de Harry Potter serie ís onrealistisch), maar ik kan niet ontkennen dat het niet cool was hoe die draak de daken van Zweinstein sloopte. Wat ik wel een beetje mis is echt veel toverwerk, maar daar kom ik wel overheen geloof ik. Nog een klein minpuntje: waarom moesten ze nou het WK Zwerkbal eruit knippen, het zou juist zo leuk zijn geweest om Zwerkbal een keer te bekijken vanuit een ander oogpunt dan die van Harry. En het feit dat de Duffelingen eruit zijn geknipt, daar ben ik alleen maar blij om (hier zal ik wel veel hatemail van krijgen).

Al met al, de HP film serie was voor Vuurbeker nogal mat en kon mij niet echt boeien. Als iemand ooit een HP film-marathon zou gaan houden, dan zou ik er zeker van zijn om in ieder geval de eerste drie films te missen. Vooral nu ik ze zelf op DVD heb. Uiteindelijk een soort van verspilling (al was het maar 10 euro per film), omdat ik ze nu toch nauwelijks meer bekijk. Al kan ik ze nu wel goed gebruiken om screenshots te maken voor mijn eigen website, maar dat terzijde. Vuurbeker maakt gelukkig alles weer goed, waardoor ik me er niet voor hoef te schamen over de HP films tegenover mensen die geen fan zijn van HP. Want ik heb gemerkt dat er nog (te) veel mensen zijn die de Harry Potter serie beoordelen op de films en niet de boeken, maar nu ook de films goed komen – dat hoop ik tenminste – is dat ook niet meer erg.


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken