HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Samen staan we sterk
Ongeveer een week geleden las ik een ‘romantische’ fanfic. Normaal lees ik ze niet, omdat ze veel te sentimenteel en langdradig zijn, maar deze keer had ik een tip van iemand gekregen dus besloot ik het er toch maar op te wagen. En verrassend genoeg vond ik het een erg goed verhaal, niet alleen had de schrijver (schrijfster?) het romantische gedeelte redelijk op de achtergrond gehouden, maar vooral het verhaal erachter was goed. Lees het hier. Het is in het Engels geschreven, op een paar uitzonderingen na zijn er in het Nederlands niet veel fanfics op een hoog niveau, en uit het verhaal blijkt al waar mijn voorkeuren bij de ‘ships’ liggen…

Het bijzondere aan het verhaal was dat het me sterk deed denken aan de echte boodschap van de boeken van JKR. Natuurlijk is dat ook de bedoeling van fanfics, maar meestal brengen ze ware liefde of dapperheid aan als boodschap, terwijl het volgens mij meer gaat over verbondenheid en samenwerking (hierover valt te discussiëren trouwens). In dit fanfic werd dus de nadruk gelegd op samenwerking en in het bijzonder de samenwerking tussen de vier afdelingen op Zweinstein. Ik zal nu eerst mijn argumenten geven voor het standpunt dat eenheid het onderwerp is waar het in de HP boeken om draait.

JKR lijkt al zo ongeveer sinds Vuurbeker te laten doorschemeren hoe belangrijk het is dat iedereen die tegen Voldemort is zich moet verenigen; zowel de volwassenen als de jeugd. Het ministerie en de Orde, maar was nog belangrijker was: tovenaars en andere magische wezens, zoals huis-elfen en reuzen. Maar waar ik in deze column op wil wijzen is de verdeeldheid van de vier afdelingen (Huffelpuf, Ravenklauw, Griffoendor en Zwadderich). Ja, ook tussen Huffelpuf, Ravenklauw en Griffoendor is er eigenlijk nauwelijks sprake van een eenheid. Vriendschappen tussen kinderen van verschillende afdelingen zijn zeldzaam en kinderen van verschillende afdelingen schelden elkaar herhaaldelijk uit – meestal voor Zwerkbalwedstrijden. Daarom bedacht JKR de SVP (Strijders van Perkamentus), waarbij leden van verschillende afdelingen bij elkaar kwamen en zich leerden beschermen tegen Voldemort. Maar zelfs de SVP had nog één grote tekortkoming, er zaten geen Zwadderaars in.

Zwadderich wordt door JKR afgeschilderd als een afdeling voor verwende arrogante en egoïstische mensen, met als schoolvoorbeeld Draco Malfidus. En dat terwijl de eigenschappen die door Zalazar Zwadderich waren uitgekozen eigenlijk niet eens zo zeldzaam zijn als het bestaan van slechts één afdeling voor al die mensen zou doen vermoeden. Ze zeggen weleens, of eigenlijk heel vaak, dat onze maatschappij harder en individualistischer wordt, iedereen zorgt als eerste voor zichzelf. Nou weet ik ook wel dat er nog steeds genoeg mensen zijn die wel geven om anderen, meestal te vinden als vrijwilligers bij goede doelen. Maar ook weet ik dat het merendeel alleen geld geeft aan goede doelen om hun geweten te sussen. Ik moet helaas ook bekennen dat ik redelijk individualistisch ben. Ik zal waarschijnlijk eerst mijn eigen hachje proberen te redden, ik ben liever lui dan moe en ik kom zelden op voor de zwakkeren in de samenleving. Ik ben er niet trots op, maar zo is de werkelijkheid nou eenmaal. De egocentrische en brutale mensen komen het verst in het leven, al die meedogenloze managers hebben wel even het grootste deel van de wereld in handen. Maar ik vind deze eigenschappen in eerste instantie niet eens zo slecht, want ook deze meedogenloze managers geven geld aan goede doelen en luiheid zorgt zelfs voor vooruitgang, zolang deze eigenschappen maar met mate in mensen voorkomen is het zelfs goed voor iedereen. Nou zullen jullie waarschijnlijk wel zeggen dat het sorteren op Zweinstein op de meest aanwezige eigenschappen gebeurd, waarbij de Zwadderaars dus een overmaat aan die eigenschappen hebben. En dat klopt ook wel, maar toch zijn ze niet zo slecht als JKR ons (voorlopig) wil laten denken.
De Zwadderaars staan denk ik voor de pestkoppen, die je ook wel tegenkomt op de basisscholen. Daar hebben ze meestal de hele klas in handen onder een bewind van ‘terreur’, maar op Zweinstein is dat totaal anders. Op Zweinstein zijn ze geplaatst onder één afdeling, waardoor dus de harde werkers (Huffelpuf) en ‘stuutjes’ (Ravenklauw) voor hen beschermd zijn. Alleen Griffoendor lijkt ook echt tijdens de lessen opgewassen tegen Zwadderich. Maar omdat het schrikbewind van de Zwadderaars beperkt wordt tot de lesuren, hebben ze de bijna absolute macht die pestkoppen hebben niet. Ze worden zelfs buitengesloten van alle gebeurtenissen tussen de andere afdelingen, zo ook de SVP.

Weer terugkomend op de fanfic, de Zwadderaars lijken juist blij te zijn met hun eenzame positie tussen de afdelingen. Maar wat we ook vaak horen, is dat de pestkoppen zelf vaak problemen hebben en dat pesten een uitlaatklep is voor hun frustratie. Om die belangrijke eenheid dus te bereiken, moet er ook een hand worden aangeboden aan alle Zwadderaars, die dan hopelijk niet zo slechts zijn als we tot nu toe hebben gezien. Want we missen nog iets in de strijd tegen het kwade, we hebben moed, doorzettingsvermogen en intelligentie, maar in oorlogen heb je volgens mij nog iets nodig: ambitie.

Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken