HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Sneeps intenties
Laat ik me eerst maar eens even voorstellen. Ik ben Matt, een 16 jarige scholier en geobsedeerd door de Harry Potter boeken. Omdat de webmaster van deze site zo te zien geen tijd heeft voor de mindere zaken van de site, ben ik gevraagd om columns te schrijven. Ja zo zit het leven nou eenmaal in elkaar, als je hoog zit mag je de vervelende taken uitbesteden. Maar gelukkig heb ik absoluut geen hekel aan schrijven en kan ik mijn ideeën aan een groter publiek kwijt dan op mijn eigen amateur-site (www.hpheadquarter.tk - mag toch wel even reclame maken hè). In ieder geval voor de komende weken zal ik columns voor deze website schrijven, de onderwerpen weet ik zelf ook nog niet, maar dat komt vast nog wel. Mijn opdracht was in ieder geval om gewoon te schrijven over Harry Potter en er soms wat theorieën bij te zetten. Dit is pas de eerste keer dat ik een column schrijf, dus wat nou echt de bedoeling hiervan wordt is mij nog onduidelijk, maar ik doe mijn best. Deze eerste column staat vol met spoilers over boek 6, dus als je het boek nog steeds niet uit hebt lees dan niet verder! Ik zal proberen volgende week wat zonder spoilers te schrijven, maar het idee voor de column van deze week had ik toevallig al op mijn eigen site uitgewerkt en ik wilde meteen goed beginnen. Voor degenen die HBP al uit hebben veel plezier met deze column en voor de anderen tot volgende week. *** HBP Spoilers ***

Ik heb zelf met veel plezier Halfbloed Prins (vanaf hier afgekort met HBP) gelezen. Al is Rowling met dit laatste boek afgeweken van haar normale schema, dat een soort kruising was van een detective en een thriller, het bleef boeien. Natuurlijk heeft het boek ook voor veel frustraties gezorgd, zowel voor het brengen van nieuwe vragen als voor de nu geïrriteerde Harry / Hermelien shippers (van relationship oftewel relatie – of verhouding maar dat klinkt weer zo negatief en dat is het niet). Dat zorgde onder andere voor een erg grappige column op Avada Kedavra van een gefrustreerde H/Hr shipper. Op mijn mening zullen jullie nog wel even moeten wachten – anders is alle spanning er al zo vroeg uit – want deze week ga ik schrijven op wat de meeste mensen het meest verassend vonden in HBP: Sneeps verraad.

"We zitten met een probleempje, Sneep," zei de kwabbige Amycus. Zowel zijn ogen als zijn toverstok waren op Perkamentus gericht. "De jongen kan kennelijk niet -"
Op dat moment fluisterde iemand anders de naam van Sneep
"Severus..."
Daar schrok Harry meer van dan van alles wat hij die avond had meegemaakt. Voor het eerst hoorde hij Perkamentus smeken.
Sneep zei niets, maar liep naar Malfidus en duwde die ruw opzij. De drie Dooddoeners deinsden zwijgend achteruit. Zelfs de weerwolf leek bang te zijn.
Sneep keek naar Perkamentus, uit iedere hardvochtige lijn van zijn gezicht sprak afkeer en haat.
"Severus... alsjeblieft... "
Sneep hief zijn toverstok op en richtte die op Perkamentus.
"Avada Kedavra!"


(HP HBP, blz 448)

Sneep is denk ik een van de meest complexe karakters uit de serie, hij heeft zoveel lagen en meer banden met Harry’s verleden dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Nu is hij niet alleen degene die een hekel had aan Harry’s vader en ooit door hem gered is, maar ook nog eens degene die deels verantwoordelijk was voor de dood van deze. Ook wordt hij door Harry gezien als de schuldige in zowel Sirius’ als Perkamentus’ dood. De eerste kunnen we dan nog wel twijfelachtig noemen, maar tegen de tweede lijkt niet veel in te brengen. Maar voor mijn gevoel klopt er iets niet bij deze laatste moord en ik ben niet de enige die er zo over denkt.

We wisten allemaal al dat Sneep banden had met de duistere zijde, maar dat hij - volgens Perkamentus - daar alleen was om de Dooddoeners te bespioneren. En wat Perkamentus zegt kunnen we normaal gesproken voor waar aannemen, dus waarom zou dit een uitzondering zijn. Perkamentus had een immens vertrouwen in Sneep, dus wat zou ervoor kunnen zorgen dat die zich opeens tegen hem keerde? De komende weken (misschien met daartussen andere onderwerpen) ga ik elke theorie die hieronder staat verder uitwerken, dus wees niet bang dat ik geen bewijs ga leveren. Dit is een overzicht van theorieën die ik heb gelezen of zelf heb verzonnen.

Misschien handelde Sneep in opdracht van Perkamentus, omdat het enorm belangrijk was een spion te hebben in het vijandelijke kamp. Sneep behoorde immers tot Voldemorts "inner circle". De meeste mensen - waaronder ik zelf - vinden dat het verlies van Perkamentus veel zwaarder weegt dan het verlies van een spion. Sneep zou niet eens direct hoeven te sterven, al zou hij wel bovenaan de “nog te vermoorden” lijst van Voldemorts komen vlak onder Harry en Perkamentus. Maar er is wel wat te zeggen voor het belang van spionnen in de top van de vijandelijke organisatie. Het probleem is dan nog dat als niemand van dit plan zou weten, het behoorlijk stom zou zijn geweest. Als niemand van de Orde Sneep meer vertrouwt, dan heeft zijn rol als spion geen zin. Hij kan dan immers aan niemand informatie doorspelen, maar er zijn genoeg leden van de Orde die we nog niet goed genoeg kennen en in theorie zou het niet eens persé iemand van de Orde hoeven te zijn.

Dat zou dus kunnen betekenen dat Perkamentus afwist van de onbreekbare eed en hij niet het risico wilde nemen voor de dood van Sneep als persoon (en niet als spion). Maar weet Perkamentus dan niet dat je in de oorlog soms je principes moet laten voor wat ze zijn voor het groter goed? Of zou Rowlings boodschap misschien zijn dat je altijd je principes moet blijven houden, zelfs in tijden van oorlog. Anders bestaat er namelijk een kans dat je even slecht wordt als de vijand, ongeveer zoals dat Krenck Sr. overkwam. Aangezien ik J.K. Rowling niet ben, kan ik daar geen antwoord op geven.

Wat ook nog mogelijk is, is dat Perkamentus helemaal niet dood is. Ik hoop daar heel erg op, maar het is volgens mij een beetje te vergezocht voor Rowling, die haar werk graag realistisch wil houden. Maar er is verassend veel bewijsmateriaal gevonden dat Perkamentus niet dood is, maar daarover een andere keer meer (zo komen jullie tenminste terug om mijn columns te lezen). Laten we voor het gemak deze theorie even buiten beschouwing laten, want het is zo al moeilijk genoeg.

Wat ook mogelijk is, is dat Sneep uit eigenbelang handelde en totaal uit vrije wil. Vrezend voor zijn eigen leven of gewoon omdat hij een slechterik is die Perkamentus graag uit de weg wil. Als hij Perkamentus niet zou vermoorden zou hij zeer waarschijnlijk zelf dood gaan, vanwege het breken van de onbreekbare eed.

Stel Sneep staat nog steeds aan de goede kant, maar was niet bereid om zijn eigen leven daarvoor te geven. Met of zonder het te laten weten aan Perkamentus redt hij zijn eigen leven, maar moet daarvoor wel degene uit de weg ruimen die hem ooit vertrouwde en de enige die hem waarschijnlijk ooit nog zal vertrouwen. Al blijkt uit het gesprek tussen Narcissa, Bellatrix en Sneep het tweede hoofdstuk wel dat Voldemort ook vertrouwen in Sneep had. Maar Voldemort heeft nog nooit iemand totaal vertrouwd, hij rekent alleen op zichzelf en vertrouwt niet alle informatie aan zijn Dooddoeners toe. Sneep heeft hiermee in ieder geval tijdelijk zijn leven veiliggesteld, al staat hij nu bovenaan aan Harry's lijstje om vermoord te worden – dit keer onder Voldemort. Maar ja voor wie zou je nou eerder bang zijn, voor Harry of Voldemort.

Nou nu dan het doemscenario: Sneep is de een grote slechterik en vermoord Perkamentus, omdat zijn meester dat wil en omdat hij zelf ook vind dat Perkamentus in de weg staat van zijn meester. Misschien heeft hij eindelijk genoeg gekregen van zijn rol als dubbelspion of heeft hij nooit echt aan de kant van de Orde gestaan. Maar Perkamentus vertrouwde hem toch, vanwege zijn grootste kracht die ook zijn grootste zwakte was, het vermogen te vergeven. Het zou echt iets voor Perkamentus zijn om nooit Legilimentie op Sneep te gebruiken om te laten zien hoeveel vertrouwen hij in Sneep had. Voldemort heeft daar echter nooit waarde aan gehecht en heeft Sneeps ware bedoelingen gezien en die waren in zijn voordeel. Waarom Perkamentus toch zoveel vertrouwen had in Sneep zullen we denk ik wel horen in boek 7, want alleen het berouw om de dood van de Potters lijkt me niet echt genoeg om hem te vertrouwen, zelfs niet voor Perkamentus.

Er bestaat natuurlijk ook de kans, dat er een andere minder voor de hand liggende reden bestaat. Rowling staat erom bekend subtiele hints te geven in haar plot, dus dit zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn.

Maar wat was er dan met de blik van haat in zijn ogen voor hij Perkamentus vermoorde? Ter verdediging van Sneep kan worden gezegd dat voor het gebruiken van een onvergeeflijke vloek, je het ook echt moet willen voelen. Dat hebben we al gezien toen Harry de cruciatus vloek op Bellatrix probeerde die daar weinig van voelde. We hebben echter nog nooit een gezicht gezien terwijl iemand Avada Kedavra uitsprak. Bij Carlo stond Wormstaart in het donker en de visioenen van Harry beleefden we vanuit Voldemorts oogpunt.

Wat natuurlijk ook kan is dat Sneep op dat moment ook echt haat voelde voor Perkamentus. Waarschijnlijk omdat hij de opdracht die Perkamentus hem zou hebben gegeven niet wilde uitvoeren. Dat zou ook de ruzie tussen Sneep en Perkamentus verklaren, waar Hagrid het over heeft. Of omdat Perkamentus voor hem net zoals Harry dingen heeft achtergehouden, wat zeker niet onmogelijk is aangezien Perkamentus dat nogal vaak schijnt te doen tot boek 6.

Wat we echter niet moeten vergeten is dat Sneep zelf ook een machtige tovenaar was en is. Wanneer Sneep ingrijpt in de toren deinzen de anderen allemaal terug - al kan dat ook zijn, omdat hij iets onverwachts deed. Maar ze leken ook nog eens allemaal bang voor hem te zijn en de manier waarop Sneep Harry's spreuken pareert is ook zeer bewonderenswaardig. Misschien heeft Sneep gewoon net zolang afgewacht en spion voor beide kanten gespeeld tot hij zag welke zijde zou overwinnen. Toen hij Perkamentus zag, zag hij dat de goede kant nooit meer zou kunnen winnen, met een Perkamentus die op een of andere manier verzwakt is. Als hij niet zou weten over Perkamentus' plan om die nacht weg te gaan, zou hij zelfs kunnen denken dat Draco al die schade heeft aangericht bij Perkamentus en dat Perkamentus dus zijn krachten begint te verliezen.

Wat me ook nog opviel is hoe fel Sneep reageert elke keer dat hij voor lafaard wordt uitgemaakt. De eerste keer bij zijn ontmoeting met Narcissa en Bellatrix, wanneer Bellatrix minachtend zegt dat hij nooit zou durven de onbreekbare eed af te leggen. De tweede keer wanneer Harry hem achtervolgt en niet reageert tot Harry hem een lafaard noemt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Hij heeft toch in opdracht van Perkamentus gehandeld en om de enige die hem ooit vertrouwde te vermoorden heb je ook veel moed nodig.
- Hij vindt zichzelf ook een lafaard, omdat hij de makkelijke uitweg heeft genomen, maar ontkent het omdat hij geen bevestiging wil horen.
- Hij werd vroeger op school door bijvoorbeeld James en Sirius ook altijd uitgemaakt voor lafaard en deze opmerking opende een oude wond.

Zoals wel blijkt uit de lengte van mijn stukken over "Sneep is goed" in verhouding tot "Sneep is slecht" ben ik van mening dat er nog hoop is voor Harry's favoriete toverdrankenleraar. Ik hoop in ieder geval dat Sneep niet helemaal slecht is of dat hij in boek 7 alsnog tot inkeer komt. Dat zou bewijzen wat voor een geweldige schrijfster Rowling is, die met Sneep altijd al een karakter met vele lagen heeft neergezet.

Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken