HP Headquarter » Boeken » Vuurbeker » Samenvatting

Harry Potter en de Vuurbeker
Zoals ieder jaar brengt Harry Potter de zomervakantie door bij zijn vreselijke oom en tante, waar de sfeer dit jaar extra gespannen is doordat hun verwende zoontje Dirk op dieet is. Harry kan dan ook niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Maar voor het zover is, wordt hij door de familie Wemel op spectaculaire wijze bij de Duffelingen opgehaald, om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal!
Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden, waarbij ook leerlingen van buitenlandse toverscholen vertegenwoordigd zullen zijn. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren.
Ondertussen zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Voldemort, met behulp van Duistere tovenaars, weer aan kracht begint te winnen. De angst dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groter…

Samenvatting
Ook dit jaar moet Harry in de zomer eerst naar de Duffelingen. Maar gelukkig krijgt Harry al snel een brief van Ron of hij mee wil gaan naar de finale van het WK Zwerkbal. En natuurlijk gaat Harry er naar toe. Na de wedstrijd is Harry zijn toverstok kwijt. En even later worden er Dreuzels aangevallen door Dooddoeners, volgelingen van Voldemort gevolgd door het Duistere teken (ook van Voldemort). Er breekt paniek uit en men zoekt naar de dader die al lang Verdwijnseld kon zijn. Ze vinden alleen de huiself van een vooraanstaand lid van het ministerie, meneer Krenck.

Op Zweinstein wordt na jaren weer het Toverschool Toernooi georganiseerd. Een toernooi tussen 3 scholen, Zweinstein, Beauxbatons en Klamfels. Een vertegenwoordiger van elke school moet 3 opdrachten zo goed mogelijk vervullen en kan 1000 Galjoenen verdienen. Als je wilt meedoen moet je je naam in de vuurbeker doen en ouder zijn dan 16, omdat er vroeger veel slachtoffers vielen. Op een of andere manier komt Harry's naam ook uit de vuurbeker terwijl hij nog te jong is en zich niet had ingeschreven, maar hij moet wel meedoen, omdat de vuurbeker een soort contract is. De andere deelnemers zijn Carlo, Fleur en Kruml, een bekende Zwerkbalspeler. Er is ook een nieuwe Verweer tegen de Zwarte Kunsten leraar, Dwaaloog Dolleman, een oud-schouwer. Harry wordt telkens gestoord door Rita Pulpers, een verslaggeefster van de Ochtendprofeet.

Bij de eerste opdracht moeten de deelnemers een ei van een draak zien te bemachtigen. Harry gebruikt zijn Vuurflits om het ei te pakken en is de snelste van de 4. Percy heeft ondertussen de plaats van meneer Krenck overgenomen, omdat hij ziek zou zijn. Harry heeft met nog een paar dagen te gaan nog geen idee wat de tweede opdracht is. Pas een week van tevoren weet hij dat hij een vriend moet redden uit het meer. Maar hij kan al geen spreuk meer vinden die hem kan helpen. Gelukkig komt Dobby de ochtend van de tweede opdracht met kieuwwier, waarmee hij onderwater kan ademen. Hij vindt Ron, Hermelien, Fleurs zusje en Cho onderwater. Hij wil wachten tot ze allemaal bevrijd zijn, maar van de meermensen mag hij de anderen niet helpen. Uiteindelijk komt hij als laatste boven, maar het wachten op het redden van de anderen wordt door de juryleden als nobel gezien en hij staat dan samen met Carlo bovenaan.

Een week voor de derde opdracht krijgen ze te zien wat de laatste opdracht is. Een doolhof met allemaal magische wezens erin. Wanneer hij samen met Kruml terug naar het kasteel loopt, ziet hij plotseling meneer Krenck die wartaal uitkraamt. Hij haalt Perkamentus erbij, maar wanneer ze terugkomen is meneer Krenck verdwenen. Dan breekt de grote dag aan. Hij gaat tegelijkertijd met Carlo het doolhof binnen. Hij weet alle wezens uit te schakelen en komt toevallig op het zelfde moment met Carlo bij de beker, maar plotseling worden ze allebei aangevallen en Harry red Carlo's leven maar raakt daarbij zelf gewond. Ze besluiten tegelijkertijd de beker aan te raken, zodat ze allebei winnen, maar dan worden ze getransporteerd naar een kerkhof. Carlo wordt vermoord. Dan komt Peter Pippeling te voorschijn en wekt Voldemort weer tot leven, met een speciale toverdrank waarvoor Harry's bloed nodig was. Alle dooddoeners keren terug naar Voldemort op een paar na. Harry duelleert met Voldemort en op een of andere manier worden hun toverstokken verbonden, Harry weet te ontsnappendoor met de beker weer terug naar Zweinstein te gaan.

Dolleman neemt hem mee naar zijn kamer en verteld hem dat hij eigenlijk de zoon van meneer Krenck is, onder invloed van de wisseldrank en dat hij aan de kant van Voldemort staat. Hij had ervoor gezorgd dat Harry mee zou doen aan het toernooi en hij probeert Harry te vermoorden, maar dan komt Perkamentus binnen en "Dwaaloog Dolleman" wordt opeens weer Barto Krenck jr. Perkamentus geeft hem Veritaserum, waarmee hij alle antwoorden uit Krenck kan halen. Hij was vroeger ook een dooddoener en werd door zijn vader naar Azkaban gestuurd, maar door met zijn moeder van plaats te ruilen (ze was al stervende) ontsnapte hij. Zijn vader kon hem 14 jaar lang onder bedwang houden met de Imperius vloek, maar dit jaar overmeesterde hij zijn vader en voegde zich weer bij Voldemort. Krenk jr. wordt door Dementors van zijn ziel beroofd. Perkamentus roept dan alle mensen die vroeger tegen Voldemort streden weer op en Harry vertrekt weer naar de Duffelingen.Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken