HP Headquarter » Boeken » Gevangene van Azkaban » Samenvatting

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen, moet hij de zomervakantie doorbrengen bij zijn gemene oom en tante en vervelende neefje Dirk. Door een magish ongelukje komt hij ’s avonds laat opeens op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Voldemort, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt.
Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als dreuzelkunde en zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.

Samenvatting
Ook dit jaar moet Harry in de zomervakantie naar de Duffelingen. In het "dreuzelnieuws" hoort Harry van een moordenaar die uit de gevangenis is ontsnapt, Sirius Zwarts. Alle leerlingen vanaf het derde jaar mogen een paar dagen naar Zweinsveld, een tovenaarsdorpje dichtbij Zweinstein. Je moet daarvoor wel een toestemmingsbrief hebben. Om zijn oom zo ver te krijgen, moet Harry een weekje doen alsof hij geen tovenaar is, omdat de zus van oom Herman komt logeren, tante Margot. Ze houdt er van om Harry te beledigen. Op de laatste avond zegt ze dat zijn hele familie niet deugt. Harry wordt zo boos dat hij tante Margot opblaast (letterlijk). Ze word zo dik dat ze bijna ontploft. Harry rent weg van de Duffelingen en weet bijna zeker dat hij van school zal worden gestuurd.

Hij neemt de Collectebus naar de Wegisweg en daar ziet hij de minister van magie. Hij verwacht dat hij van school wordt gestuurd, maar de minister is juist heel aardig. Een paar dagen later komen Ron en Hermelien ook naar de Wegisweg samen met hun ouders. Die avond hoort hij de ouders van Ron zeggen dat Sirius Zwarts degene is die zijn ouders heeft verraden en nu terug is gekomen om Harry te vermoorden. In de Zweinsteinexpres gebeurt er iets heel raars. Dementors doorzoeken de trein. Dementors zijn de bewakers van Azkaban de tovenaarsgevangenis waaruit Zwarts is ontsnapt. Ze zuigen al je leuke herrinneringen op en alle slechte herrinneringen komen weer in je op. Harry heeft zulke erge dingen meegemaakt (dood van zijn ouders), dat hij flauwvalt en een flashback krijgt van de dood van zijn ouders . Op Zweinstein is er weer een nieuwe Verweer tegen de Zwarte Kunsten leraar, Remus Lupos. Hij wordt Harry's favoriete leraar. In zijn lessen moeten ze met allemaal niet zo erg gevaarlijke maar wel irritante magische wezentjes vechten door middel van toverspreuken. Hagrid is de nieuwe leraar Verzorging van Fabeldieren. Op een nacht schrikt Ron wakker en ziet Sirius Zwarts naast zijn bed staan met een mes in zijn hand. Hij schreeuwt de hele school wakker en Sirius Zwarts ontsnapt.

Omdat Harry niet naar Zweinsveld mag krijgt hij van Fred en George een Sluipwegwijzer waarop alle geheime routes naar Zweinsveld staan. Hij gebruikt zijn onzichtbaarheidsmantel om toch in Zweinsveld te komen. Hermelien reageert geschokt en wil dat Harry de kaart aan Perkamentus geeft, zodat hij kan zien wanneer Zwarts het terrein op komt, maar Harry weigert. Ondertussen komt Hagrid in de problemen, omdat zijn keuze in dieren nogal gevaarlijk is. Een keer neemt hij een Hippogrief mee. Malfidus wordt daardoor gebeten en laat zijn vader een rechtzaak tegen Hagrid beginnen. De Hippogrief (half Adelaar, half paard) wordt ter dood veroordeeld.

Harry speelt ook nog steeds Zwerkbal. Ze verliezen van Huffelpuf, doordat Dementors het veld op komen en Harry weer flauwvalt, maar winnen van Ravenklauw. De laatste wedtstrijd is tegen Zwadderich en hij moet het opnemen tegen Malfidus. Hij weet de snaai net voor Malfidus neus weg te grijpen en ze winnen de Cup. Een paar dagen later verdwijnt de rat van Ron, hij verdenkt Knikkebeen, de kat van Hermelien, ervan Schurfie te hebben opgegeten. Wanneer ze Hagrid troosten met het doodsvonnis van de Hippogrief, zegt Hagrid dat hij de rat van Ron heeft. Buiten aangekomen wordt Ron ontvoerd door een grote zwarte hond.

Ze volgen de hond en komen in een vervallen krot. De zwarte hond blijkt een Faunaat, een mens die de gedaante van een dier kan aannemen, en is eigenlijk Sirius Zwarts. Ook professor Lupos komt daar. Hermelien is geschokt en denkt dat Lupos Sirius heeft geholpen en zegt dat hij een weerwolf is. Lupos ontkent dat hij Sirius had geholpen maar kan niet ontkennen dat hioj een weerwolf is. Sirius verteld dat de rat van Ron ook een Faunaat is en dat het eigenlijk Peter Pippeling is die zogenaamd dood was gegaan door Sirius. Peter moet zijn werkelijke lichaam vertonen en bekent dat hij degene is die Harry's ouders heeft verraden. Sirius was vroeger de beste vriend van Harry's vader en Lupos en Peter waren ook hun vrienden. Later bedroog Peter hen door over te lopen naar Voldemort en hij verraadde Lily en James Potter. Maar toen Voldemort was verdwenen deed hij alsof Sirius de Potters had verraden en hij zorgde ervoor dat Sirius naar Azkaban moest.

Opeens komt Sneep binnen met Harry's onzichtbaarheidsmantel. Maar Harry en Hermelien zorgen ervoor dat hij bewusteloos wordt door een spreuk. Harry wil niet dat ze Peter vermoorden, maar dat ze hem naar Azkaban brengen. Sirius vindt dat goed, omdat ze alleen zo zijn namen kunnen zuiveren, maar Peter verandert weer in een rat en ontsnapt. Lupos wordt opeens een weerwolf en iedereen rent weg, maar door de paniek vergeten ze Sneep. Sirius verandert weer in een hond om de anderen tegen Lupos te beschermen. Even later worden Harry en Sirius aangevallen door Dementors, maar op een of andere manier worden de Dementors verdreven.

Ze worden door Sneep naar het kasteel gebracht die inmiddels weer bij zijn positieven is. In de ziekenzaal verteld Hermelien aan Harry (Ron is nog steeds bewusteloos) over een soort zandloper die de tijd kan terugdraaien en die ze gebruikte om 2 lessen op dezelfde tijd te volgen. Terug in de tijd redden ze de Hippogrief van Hagrid en red Harry zichzelf door de Dementors weg te jagen van zichzelf, Sirius en Hermelien. En met de Hippogrief vliegen ze naar Sirius. Sneep is zo boos, dat Sirius is ontsnapt en zegt dat Harry het heeft gedaan (wat dus ook zo is), maar Perkamentus die Harry en Hermelien juist heeft geholpen zegt dat ze de ziekenzaal niet eens uit zijn geweest. Lupos vertrekt jammer genoeg, omdat de ouders van de leerlingen geen weerwolf als leraar willen hebben en Harry gaat weer terug naar de Duffelingen, maar heeft in het vooruitzicht op het WK Zwerkbal, waar Ron hem voor heeft uitgenodigd.Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken