HP Headquarter » Boeken » Steen der Wijzen » Samenvatting

Harry Potter en de Steen der Wijzen
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry's hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.
En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Samenvatting
Harry Potter woont bij zijn tante en oom, de Duffelingen. Ze hebben een zoontje dat Dirk heet. Harry heeft het er helemaal niet naar zijn zin. Op een dag komt er een vreemde brief die de het hele gezin op z'n kop zet. Oom Herman probeert alle brieven te vernietigen en ze vluchten zelfs naar een verlaten huisje. Op Harry's verjaardag komt er een man binnen die bijna 5 keer zo groot is als een normaal mens. Deze man heet Hagrid en vertelt Harry dat hij een tovenaar is en dat zijn ouders zijn vermoord door een duistere tovenaar, Voldemort, beter bekend als Je-weet-wel.

Harry gaat dan voor het eerst naar Zweinstein, de tovenaarsschool. Op de Zweinsteinexpres die de leerlingen van Zweinstein naar het kasteel brengt raakt Harry bevriend met Ron en krijgt een vijand: Draco Malfidus. Hij ontmoet ook Marcel en Hermelien. Hermelien is de slimste leerlinge van het schooljaar en Marcel heeft het slechtste geheugen dat je maar kunt hebben.Op Zweinstein zijn vier afdelingen: Huffelpuf, Ravenklauw, Griffoendor en Zwadderich. Harry komt terecht in Griffoendor samen met Ron, Hermelien en Marcel. Er zijn veel verschillende lessen in toverkunsten bijvoorbeeld gedaanteverwisseling, geschiedenis van de toverkunst en toverdranken dat Harry krijgt van Sneep, die hem om een onduidelijke reden vanaf het begin al haat.

Op zijn eerste vliegles valt Marcel van zijn bezem en gaat Madam Hooch, de vlieglerares met hem naar de ziekenzaal. Malfidus vindt de geheugensteen, die Marcel van zijn oma had gekregen, en vliegt op z'n bezem naar een boom waar hij het wil verstoppen, maar Harry vliegt hem achterna en ontdekt dat vliegen een makkie is. Malfidus gooit de steen weg en Harry vangt hem na een spectaculaire duik. Het hoofd van Griffoendor, professor Anderling ziet het. Harry denkt dat hij van school zal worden gestuurd, maar professor Anderling brengt hem naar de aanvoerder van het Zwerkbalteam (Zwerkbal is de tovenaarssport gespeeld op bezems) en Harry wordt de zoeker van Grifoendor.

Op Halloween komt een trol het kasteel binnen in een meisjes-wc waar Hermelien zit. Harry en Ron verslaan de trol en Hermelien wordt hun vriendin. Met Kerst krijgt hij een speciale mantel waarmee je onzichtbaar kan worden. Hij ontdekt per toeval dat de legendarische Steen der Wijzen op de derde verdieping van het kasteel is verstopt en dat het wordt bewaakt door een driekoppige hond en verschillende spreuken.

Voor zijn eerste Zwerkbal wedstrijd ziet hij dat Sneep gebeten is door een grote hond. Tijdens die Zwerkbalwedstrijd probeerd iemand Harry met een spreuk van zijn bezem af te gooien. Hermelien ziet dat Sneep Harry's bezem behekst, nadat ze Sneep met blauwe vlammen besproeid komt Harry weer op z'n bezem en heeft hij de snaai bijna doorgeslikt. Hierdoor wint Griffoendor de wedstrijd.

Niet lang daarna ontdekken Harry, Ron en Hermelien dat Hagrid heeft een drakenei gekregen. Het is illegaal draken te houden en daarom moeten ze er vanaf zien te komen. Rons broer werkt met draken in Roemenie en Ron stuurt hem een brief om de draak op te halen. Samen met Hermelien gaat Harry onder de onzichtbaarheidsmantel naar een van de torens. Op de terugweg worden ze betrapt en dat kost hun veel punten voor de afdelingsbeker. Iedereen negeert Harry, maar Harry maakt zich meer druk over de Steen der Wijzen.

Wanneer Perkamentus naar een vergadering in Londen moet vermoedt Harry dat Sneep de Steen wil gaan stelen. Hij gaat samen met Ron en Hermelien naar de derde verdieping. Ze weten de hond in slaap te laten vallen en komen in een soort plant die zich steeds strakker om mensen heen trekt. Gelukkig weet Hermelien de plant onschadelijk te maken door er vlammen op te spuiten. Dan komen ze bij een levensgroot schaakspel, Ron weet het te verslaan maar raakt daarbij buiten westen. Harry en Hermelien komen dan in een ruimte vol met drankjes waaruit je de juiste moet kiezen aan de hand van een raadsel. Dankzij Hermeliens logica vinden ze één flesje om verder te gaan en één om terug te gaan. Hermelien gaat terug om Ron terug te brengen en Harry gaat alleen verder. Uiteindelijk komt Harry bij een spiegel die laat zien wat je altijd al wilde hebben.

Hij ziet dat het niet Sneep maar professor Krinkel, de leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, is die de Steen wil stelen voor Voldemort. Doordat Krinkel hem niet kan aanraken verslaat Harry hem maar raakt wel bewusteloos. Hij komt weer bij in de ziekenzaal. Het hoofd van de school, Perkamentus, vertelt dat alles weer goed is gekomen. Dankzij extra punten die ze krijgen voor hun prestaties tegen de bezweringen winnen ze het afdelingskampioenschap, maar jammer genoeg winnen ze de Zwerkbalcup niet door Harry's afwezigheid bij de laatste wedstrijd.

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken